Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Chinees Nieuwjaar in Antwerpen

28 januari, 2017 @ 12:00 - 18:00

Het Antwerpse Chinatown zet het nieuwe jaar spectaculair in: een traditionele leeuwen- en drakendans trekt door de wijk om de boze geesten te verdrijven, vuur wordt aan linten rotjes gestoken en een leeuw plukt kroppen sla om geluk te bekomen. Van 28 tot 31 januari viert de Chinese gemeenschap het nieuwe jaar. Het jaar 4707 is het jaar van de os, wat betekent dat het een jaar is waarin hard gewerkt zal moeten worden. Joe Choi van de kungfu-school vertelt over de legende van het beest Nian, over de hardnekkige os, over de Chinese gemeenschap en over de betekenis van Nieuwjaar voor jongeren.

Uitleg Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch’un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

Chinees Nieuwjaar
Dit feest (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië – en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt.

Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. De 3e dag is ook de Verjaardag van Che Kung. Dezelfde data zijn ook geldig voor Tet in Vietnam en het Maannieuwjaar in Mongolië.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.

Volgens legenden was Nian (“Nyehn”) een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere etnische groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

Gegevens

Datum:
28 januari, 2017
Tijd:
12:00 - 18:00
Evenement Tags:
,

Locatie

Chinatown Antwerpen
Van Wesenbekestraat
Antwerpen, België
+ Google Maps