In een eerdere editie hadden wij al een artikel gewijd aan het nieuwe album van Far East Movement. We hadden na het beluisteren van ‘Identity’ zoveel vragen, dat we de jongens hebben gemaild om dieper in te gaan op het album. Wij hebben de eerste boeking voor de jongens in Nederland bezorgd in 2007 en bijna 9 jaren later zijn we nog steeds vrienden voor het leven en mogen we ons met trots hun ‘dutch fam’ noemen. Wij hebben erg genoten van de kwetsbaarheid en de ontwikkeling die de band heeft doorstaan de afgelopen jaren en het nieuwe album wordt bij ons op de redactie vaak gedraaid.

Hoe gaat het met jullie?
Het gaat goed! Op dit moment hebben we het erg druk met het promoten van ons nieuwe
album en het opbouwen van onze eigen label Transparent Agency.

Wat wordt er bedoeld met de album titel ‘Identity’?
‘Identiteit’, zoals de betekenis van het woord. Het was een lang proces om dit te ontdekken en het kos e bloed, zweet en tranen om het te bewerkstelligen. We hadden besloten om een pauze te nemen na het tweede album. De eindeloze studio sessies (7 dagen per week en 16 uur per dag) en elke keer te horen te krijgen dat het té Aziatisch was, niet commercieel genoeg was, misschien dat er een meisje bij moest of waarom het niet klonk als ‘Like A G6’. Het creatieve proces werd hierdoor verstoord en gezamenlijk is er besloten om een pauze te nemen.

spotify

We kregen hierdoor de tijd om te reizen door Azië (Korea, China, Japan, Vietnam, ailand,
Filipijnen, Maleisië, Indonesië en Singapore), en meer te weten te komen over onze achtergrond en de verschillende culturen, gewoontes, manier van zakendoen en lokale muziek. In Azië hebben we vrienden gemaakt voor het leven, nieuwe gerechten ontdekt en zijn we erachter gekomen hoe onze identiteit tot stand is gekomen. We zijn een fusie van Aziatische a omst die opgegroeid is in Los Angeles. Deze gedachtegang is de basis geweest van het album en ons nieuwe platenlabel.

We zijn erg geïnspireerd geraakt door de videoclip en songtekst van Fighter. Wat was de inspiratie voor jullie om dit te schrijven?
We hebben ‘Fighter’ geschreven op het moment dat we overwogen om te stoppen als artiest en ons alleen op de zakelijke kant te richten. Na de trips in Azië hadden we genoeg inspiratie opgedaan om muziek te maken en niet alleen voor een mogelijk album, maar eerder omdat we het zelf nodig hadden. In ‘Fighter’ zi en zoveel eigen ervaringen, gevechten en blokkades die op ons pad zijn gekomen en dromen die we hadden en deels verwezenlijkt hebben. Je zou bijna kunnen stellen dat het schrijven hiervan therapeutisch hee gewerkt.

Het onverwachte was dat tijdens het creatieve proces wij erachter zijn gekomen wat het nieuwe album voor Far East Movement hee betekend. Wat de eerste immigranten doorstaan hebben, zodat wij nu alle kansen en mogelijkheden hebben. Onze grootouders en ouders hebben altijd hard gewerkt om ons een beter leven te geven en dat is de reden dat we ‘Fighter’ ook aan hun opgedragen hebben. Symbolisch was het voor ons om onze eigen weg te vinden en de wereld te maken zoals wij dat zien en ook tegelijk oude beelden te laten zien van de zware weg die de eerste generaties hebben doorstaan om dit allemaal mogelijk te maken.

Wat was jullie favoriete samenwerking op het album en waarom? 
Eén van de moeilijkste liedjes van het nieuwe album om af te maken was ‘Freal luv’ door de uiteenlopende samenwerkingen. We waren al 2 jaar bezig met Amerikaanse dj/producer
Marshmello, ontelbare vluchten gemaakt naar Seoul voor de samenwerking met de Koreaanse Chanyeol (zanger uit boyband EXO) en tot slot naar LA om te schakelen met Tinashe. Niet alleen moesten we zoveel artiesten op één lijn krijgen, het papier werk was nog lastiger en het liep allemaal via onze nieuwe label. Doordat het zo lastig was om af te maken, waardeerde wij de toewijding van het hele team en is dit onze favoriete track van het album geworden.

Wij vonden ‘Freal Luv’ een geweldig nummer. Wat wordt jullie nieuwe single?
We hebben nog niet besloten wat de nieuwe single gaat worden. We hebben net het
nieuws ontvangen dat ‘Freal Luv’ de #4 meest gedraaide track was op de US Rhythm radio
hitlijst na Beyoncé, Weekend en Future. We werden altijd gewaarschuwd door mensen
uit de muziekindustrie, dat als we zouden samenwerken met een Koreaanse artiest onze
plaat niet op de Amerikaanse radio gedraaid zou worden. Gelukkig hebben we het tegendeel bewezen met ‘Freal luv’ en hopen we het succes te herhalen met ‘Don’t Speak’ samen met Tiffany (zangeres uit Girls Generation). We hebben de video vorige week gelanceerd via Spinnin records samen met onze eigen label.

Zijn jullie trots dat jullie single is opgenomen in de Koreaanse en de Amerikaanse hitlijsten?
Absoluut. Zeker omdat het gehele project is afgerond via ons eigen bedrijf. Toen we
Interscope hadden verlaten hadden we geen idee wat er zou gebeuren, hoe we onze muziek zouden uitbrengen en zijn we enorm dankbaar richting onze fans en god dat we de kans hebben gekregen om muziek uit te brengen tegen onze eigen voorwaarden.

Jullie hebben aardig wat tijd genomen om een nieuw album op te nemen na Dirty Bass. Wat was de reden hiervoor?
Het heeft tijd gekost om onze nieuwe identiteit te herontdekken. Vervolgens wilden we een sound creëren en samenwerken met artiesten die deze sound helpen tot leven te brengen. We hebben veel tijd doorgebracht in Amsterdam, samengewerkt met talentvolle mensen en vooral veel geleerd. In Azië en Amerika hebben we hetzelfde proces doorstaan.

Als puzzelstukjes hebben we elementen aan elkaar toegevoegd: een akkoord uit een land en een drumlijn vanuit een ander land. We hebben een heel ouderwets (old school) proces doorstaan om deze plaat te maken en hebben zoveel mogelijk aanpassingen gemaakt totdat het klonk hoe wij dat graag wilden.

Wanneer komen jullie weer naar Nederland?
Hopelijk zeer binnenkort! Onze business partners zijn hier: Trapcity, het huidige
management en Spinnin records (platenlabel). Nederland hee altijd als tweede thuis voor ons gevoeld. Er zijn altijd twee dingen die we doen als we hier zijn: Kapsalon eten en onze broer, Sidney Samson, bezoeken. Als we dat hebben gedaan, dan voelen we ons helemaal thuis in Nederland.

Wat wil je nog zeggen tegen jullie Nederlandse fans?
Dank je wel voor jullie geduld en dat jullie altijd zijn blijven geloven in ons. Wij geloven dat ‘Identity’ slechts een begin is van een nieuwe beweging en we kijken ernaar uit om dit samen met jullie op te bouwen.

By Melvin

Bekijk het laatste interview met vele teasers over het nieuwe album Identity:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op