Dit was voor ons de eerste editie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) en het was voor ons een onvergetelijke ervaring met hoogtepunt na hoogtepunt. Na de verassende acts op de vrijdag wisten we niet wat we op zaterdag moesten verwachten. Er waren huiskamer-achtige concerten (o.a. in de Plato en Coffee Company) en openlucht concerten bij de Eurosonic Air stage.

Wij hadden besloten het ontbijt over te slaan en naar het eerste concert te gaan bij Eurosonic air. Dit hadden we toch anders moeten doen want van de rest van het team hadden we gehoord dat zij die intieme concerten juist het meest waardeerden. Dat is juist de charme van Eurosonic en ook de manier om nieuwe bands en muziek te ontdekken.

Aangezien we een half uur speling hadden, hebben we een eierbal uit de muur gehaald. We kregen via Facebook een tip dat we een eierbal moesten proberen bij cafetaria Koning in de buurt van Oosterpoort. Kaman Cheung dat gaan we zeker proberen…vandaag moesten we het helaas doen met deze maar het smaakte goed.

Jett Rebel
Jett Rebel was voor ons de eerste act van de dag en het was dringen om in de air  te komen. Als je niet een kwartier voor aanvang alvast een plekje had gereserveerd dan moest je van buiten meekijken. Jett Rebel was enorm muzikaal en hij kan elke instrument bespelen. We hadden hem enkele jaren geleden gezien en hij is sindsdien enorm gegroeid.

Haevn
Haevn heeft een aantal tracks uitgebracht die veel airplay krijgen bij 3FM. Het liedje “Finding Our More” staat in onze playlist en we hadden ze graag willen zien. We waren iets te laat bij de Oosterpoort en vanwege de lange rij en het kortere optreden hebben we ze helaas gemist. We zullen dit op 3voor12 of online nog even terugkijken.

Surinaams Goud
Hoog tijd voor een Surinaams feestje. Mijn achtergrond is Surinaams en mijn ouders zijn geboren en getogen in Paramaribo. Ik was ruim op tijd voor dit optreden en net voor aanvang was de grootste zaal van de Oosterpoort propvol. Ik had mij niet ingelezen maar ik was verrast om te zien dat Giel Beelen (3FM) de show aankondigde en vervolgens het woord gaf aan Jörgen Raymann. Jörgen bekend van TV kondigde vervolgens alle grote Surinaamse artiesten aan (o.a. Trafassi, Kenny B, Ronnie Flex en vele anderen). De zaal ging helemaal los en werd verwend met muzikale hoogtepunten en Surinaamse hits uit de Nederlandse hitlijst.

The Brahms
The Brahms kent zijn oorsprong van de Herman Brood Academie en hebben een vrolijke en zomerse vibe. Je kent ze misschien van hun track “Golden” of cover van “Lean On” die ze live bij Giel Beelen op 3FM hebben gespeeld. Ze hadden veel energie en ik zou hen graag in de zomer op een festival nog een keer willen zien.

Gerson Main
Gerson was een finalist van De Beste Singer Songwriter (DBSSW) 2015 en noemt zichzelf de “slechtste” singer-songwriter van Nederland. De eigenwijze en talentvolle zanger stond op een kleine stage maar trok wel veel aandacht van journalisten, tv camera’s en bezoekers. Zijn show, ondersteund door een band, was grappig, swingend en veelzijdig. Hij betrok het publiek in zijn show, moedigde hen aan om mee te dansen, groette een van de mede kandidaten (Okke Punt) enthousiast in de intermezzo en deed ook een duet met Aïrto Edmundo, ook bekend van DBSSW. Tijdens de show deden we een sit-down en ineens stond ik naast een andere finalist van DBSSW; Okke Punt. Ik kon het niet laten om met hem een selfie mee te maken.

Selfie met finalist DBSSW Okke Punt

Een deel van Gerson’s show is live uitgezonden en ik kan jullie aanraden om dat zeker even terug te kijken.

Popprijs
Zaterdagavond werd ook de popprijs van 2015 uitgereikt. Dit heeft nogal voor wat discussie en ophef gezorgd. De popprijs van 2015 is gewonnen door hiphop-collectief New Wave. Bekend van het nummer drank&drugs. Het publiek was een beetje verbijsterd over het feit dat een act de popprijs wint met teksten zoals “als je bitch wil chillen, is ’t geen probleem/dan ga ik erheen, ik kom niet alleen/want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs”. Waardoor de zaal ook leegstroomde. Maar dat hield New Wave niet tegen om een energieke optreden neer te zetten. Tijdens de optreden hebben zij nog de mensen bedankt die wel zijn gebleven en dat deze mensen wel échte hip-hop konden waarderen. Goed punt!

Sef
Sef had zijn stage snel gevuld en kwam op zonder band. Achter de DJ booth zong hij al zijn liedjes waaronder zijn hit DE leven en Toch Houdt Ze Van Mij. Verassend was dat midden in de show de DJ booth werd bemand door FS Green die speciaal voor zijn optreden naar de Oosterpoort is gekomen. Ik had Flexican verwacht aangezien ze al enige jaren samen een duo vormen en clubs/festivals plat spelen. Hij had een toegankelijke show en de hits warden luidkeels meegezongen.

Lucas Hamming
We twijfelden tussen Douwe Bob en Lucas Hamming. Aangezien we Douwe Bob gisteren al hadden gezien, gingen we kijken bij Lucas. We kenden hem van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Hij is enorm gegroeid sindsdien met drie 3FM megahits op zijn naam. De jonge artiest had een aardig repertoire en zeker iemand die je in toekomst in de gaten moet houden. Stevige gitaarwerk en iets harder vergeleken met andere optredens maar dat is ook gelijk zijn charme.

Kenny B
Kenny B is een bekende artiest in Suriname met 10 nummer 1 hits maar pas in 2015 heeft Nederland hem ontdekt door zijn nummer 1 hit “Parijs”. Een van de grotere zalen van de Oosterpoort was vol tot het laatste moment waarop hij met veel passie en publiek participatie zijn monsterhit “Parijs” speelde. Waar hij vorig jaar nog veel covers speelde, heeft Kenny B nu zijn eigen sound gevonden en ik verwacht hem nog vaak terug te zien in de festival programmering.

De Likt & Kraaien
Onze laatste acts waren diep in de nacht gepland maar dat hield beide artiesten niet tegen om een feestje te bouwen. De Likt trad op een hele kleine bovenzaal. Het feestje bij De Likt begon met springen en dat zorgde ervoor dat bij het tweede nummer al gecrowdsurfd werd. Er werd gesprongen, gedanst en uiteraard vloog er heel wat bier door de lucht. Na De Likt zijn we naar de Grote Markt gelopen omdat we wisten dat er in kroegjes ook nog optredens waren. We zijn naar de Drie Gezusters gelopen om de Haagse Kraaien te zien. De Kraaien werden bekend bij het bredere publiek met het nummer Ik vind je lekker. Ze komen dit jaar met een nieuw album en hebben twee nieuwe Kraaien meegenomen. Vooraf deelden de bandleden zelf snavels uit aan het publiek waardoor de sfeer al goed in zat. Met hun Haagse accent en dansbare beats hebben zij weer een mooi feestje weten te maken.

Waar veel festivals na 11 uur ophouden begint het pas bij ESNS en tot diep in de nacht kan je je vermaken op Eurosonic én Aftersonic. Mocht je niet zo van de DJ’s zijn kon je altijd nog wel ergens een bandje spotten.

We hebben veel artiesten gezien op één dag en dat is hetgeen waar Eurosonic Noorderslag bekend om staat. Voor alles wat wils en zoveel verschillende zalen dat je moet kiezen waar je heen wilt en bevalt het niet dan heb je genoeg andere keuzes.

Kortom ESNS is de walhalla van opkomende bandjes en elk artiest heeft het verdiend om hier te staan. Ze profileren zich voor de pers, festival programmeurs en tegelijkertijd maken ze er een feestje van voor het publiek. De kleine optredens en brede programmering zijn een enorme plus en mocht je van muziek houden dan mag je dit festival volgend jaar niet missen.

Wij waren op Eurosonic/Noorderslag om leuke Aziaten te spotten en we hebben 10+ selfies gemaakt met leuke bezoekers. Ben je benieuwd naar de verhalen en herinneringen? Bekijk dan vooral ook ons Live report:

Live reportage ESNS16 van ASN Online

By Melvin (@0Melvin)

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar
  Subscribe  
Abonneren op