Een baan vinden wordt tegenwoordig steeds lastiger. Ik heb daarom een verzameling gemaakt van een aantal handige tips die jou gaan helpen om jouw droombaan te veroveren! Het maakt niet uit of het gaat om een stage, startersfunctie of een professionele baan aangezien het proces precies hetzelfde is.

1. Google jouw naam (vb. “Voornaam Achternaam”) en check welke zoekresultaten door Google gevonden worden over jou. Deze tip is misschien wel het allerbelangrijkste. En zorg ervoor dat je elke op jouw naam gevonden website/foto/video/profiel waar jij niet 100% tevreden mee bent wordt verwijderd. Als je klaar bent hiermee is er niks meer dat een recruiter, collega of toekomstige werkgever kan vinden waar jij je niet prettig bij voelt.

Meer info: www.google.com

2. Pimp jouw Linkedin profiel. Het linkedin profiel is het Social Media equivalent van jouw CV en wordt altijd geraadpleegd. Een Linkedin profiel is openbaar en daardoor vindt er automatisch sociale controle plaats (dat is ook de reden dat recruiters en HR managers dit ook vertrouwen). Je kunt jouw profiel professioneel opmaken (lees: “pimpen” of te wel upgraden) als je zorgt voor: een aantal aanbevelingen, skills & expertises die erkend worden door jouw zakelijke relaties, een samenvatting over jezelf en een goed netwerk (kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, voeg dus alleen mensen toe die waarde kunnen toevoegen aan jouw netwerk). Zorg er ook voor dat de omschrijving van jouw werkervaring compleet is (korte beschrijving van de taken, link naar een website, video of een presentatie die je gemaakt hebt) en mocht je betrokken zijn bij een studentenvereniging/vrijwilligersorganisatie vermeld dit dan ook.
Meer info: https://www.linkedin.com/in/melvintiao (als je een voorbeeld wilt zien)

3. Zorg dat je Facebook account opgeschoond is. En als je jouw account niet wil opschonen (omdat daar geen beginnen aan is) check dan jouw privacy instellingen. Iedereen maakt tegenwoordig overmatig gebruik van Facebook. En dat is geen probleem, zolang je geen informatie hebt gedeeld aan vrienden van vrienden of nog erger aan iedereen (lees: openbaar).

Als je de volgende stappen volgt is er niks aan de hand:
Stap 1: Ga naar je eigen profiel en klik op de “… knop”, klik vervolgens op “Bekijken als”
Stap 2: Verwijder alle recensies en likes waar je je niet prettig bij voelt dat die zijn gedeeld. Denk aan al jouw berichten en foto’s die je zelf hebt geplaatst (privacy instelling: alleen vrienden).

Mocht je getagd zijn in een post of foto en je kan de privacy instelling niet wijzigen overweeg het dan om de tag te verwijderen. Overweeg om het aantal vrienden te verbergen, want je wilt niet te sociaal overkomen bij jouw toekomstige werkgever.

4. Oefen assessments (lees: intelligentie testen). Tegenwoordig werken consultancy bedrijven, multinationals en internet bedrijven (bv. Google, Coolblue, NUON) met intelligentie testen [IQ gecombineerd met persoonlijkheidstesten] en is dit een verplicht onderdeel van de sollicitatieprocedure. Ze willen graag weten hoe je omgaat met nieuwe informatie, hoe je problemen oplost, hoe nauwkeurig je bent , hoe je onder druk presteert en hoe snel je dingen oppakt. Deze testen kan je oefenen. Er zijn genoeg gratis IQ en persoonlijkheidstesten beschikbaar op het internet en zelfs op jouw mobiel (vb. Lumosity).

5. Laat jouw CV opmaken door een vormgever. Een template van Microsoft Word, een voorbeeld van school of het aanpassen van een oude CV is verleden tijd. Een recruiter scant jouw CV binnen enkele seconden en je wilt gelijk opvallen. Zorg voor een frisse CV, gebruik kleuren, afbeeldingen en een goede profielfoto, blijf bij 1-pagina en als je het kan maak een info-graphic over jezelf. Als je zelf niet handig bent met Adobe Design pakket vraag dan een vriend(in) die handig is met vormgeving om jou te helpen met de opmaak. Je kan al een template kopen vanaf 3 euro (bv. Graphic River).

6. Maak een video! Als je veel lef hebt vraag je een vriend of vriendin om een filmpje van jou te maken met je telefoon of camera en maak het op met Movie Makes, iMovie of een professioneel video programma. Je zou ook gebruik kunnen maken van de gratis dienst van www.resu-me.me. Dat is een gratis tool die van jouw linkedin profiel een video maakt.

7. Doe je huiswerk en schrijf een pakkende motivatiebrief. Een motivatiebrief is naar mijn mening een van de belangrijkste aspecten van jouw sollicitatie. Gebaseerd op jouw brief beslist een recruiter of hij jouw CV wilt bekijken.
Zorg ervoor dat jij jouw huiswerk hebt gedaan. Heb je gekeken op de website van het bedrijf, heb je alle persberichten gelezen en ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de industrie waar zij in werkzaam zijn.
Zorg voor een pakkende opening die jou kenmerkt en die het bedrijf aanspreekt. Begin met een grap, admiratie over het bedrijf of een persoonlijke passie die ertoe heeft geleid dat je solliciteert voor jouw droombaan. Zorg dat je in jouw brief uitlegt waarom jij geschikt bent voor de functie en zorg dat je duidelijk vermeldt hoe je jouw brief gaat opvolgen (Let op! pas je brief aan de branche waar je in solliciteert. Zo zou je veel brutaler/informeler kunnen zijn bij een bedrijf als Google dan bij een advocatenkantoor).

Mocht jij ooit tips willen hebben hoe jij een pakkende motivatiebrief moet schrijven of je wilt dat ik meedenk hoe jij op een creatieve en unieke manier kan solliciteren stuur mij dan een PM of een bericht.

Geloof in jezelf en jouw kwaliteiten, want als jij dat niet doet waarom zou een recruiter dat wel doen.

-Melvin (@0Melvin)

Bron: linkedin.com

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op