Als je aan mij zou vragen wat is het meest kenmerkende aan ondernemend zijn, dan zou ik zeggen dat je in mijn ogen iets niet zeker kan weten totdat je het zelf hebt geprobeerd. Hoe vaak komt het niet voor dat iemand tegen je zegt, dat zou je moeten doen? Of je komt iemand tegen die rijk is geworden met het doen waarin hij/zij gelooft en je dan jezelf afvraagt, als ik dat ook had gedaan, was ik dan succesvol geweest? Of dat je jezelf afvraagt, als ik op het juiste moment daar in was ingestapt had ik dan vaak op vakantie kunnen gaan en zou ik dan alles kunnen kopen wat mijn hart begeerde?

Er werd mij door een goede vriend uitgelegd dat Amerikanen heel anders zijn dan Nederlanders. Dit heeft niets te maken met het verschil in taal, of dat zij erg gemaakt zijn en wij juist erg recht door zee. Hij legde mij uit, dat Amerikanen niet bang zijn om iets uit te proberen en er ook vooruit durven te komen als ze falen. Dit heb ik nooit meer vergeten.

Vaak krijgt een ondernemer meer respect van een mogelijke klant, partner of gesprekspartner als hij één of meer gefaalde ondernemingen heeft gehad. En vervolgens zichzelf heeft overwonnen en weer met iets nieuws komt. Dit is het fundamentele verschil tussen Nederland en Amerika. Want wie vertrouwt een persoon in Nederland die een reeks van geflopte bedrijven op zijn naam heeft, schulden heeft of nog erger een keer persoonlijk failliet is verklaard?

Zelf ben ik ook erg trots op het feit dat ik in het verleden altijd ondernemend bezig ben geweest. Het begon al op de middelbare school, dat ik films, audio CD’s en eigen mix CD’s aan mijn vrienden en klasgenoten verkocht. Vervolgens werden de websites tweedehands.nl en marktplaats erg populair en begon ik via deze websites te handelen.

Dit was ook het geval in persoonlijke situaties. Ik speelde op een redelijk niveau bij een lokale basketbal vereniging die landelijk speelde. Ik wist dat er Aziatische sporttoernooien waren met gevestigde teams. Vaak probeerde ik op de dag zelf bij de teams om te vragen of ik kon meedoen, hierop kreeg ik standaard het antwoord, wij hebben geen plek. In plaats van bij de pakken neer te zitten, heb ik vrienden gevraagd of wij binnen ons netwerk niet nog meer spelers kende om een eigen team te starten.

Ondanks dat wij weekelijks in een zaaltje trainden, verloren wij alle wedstrijden. Tot het moment dat wij een speler van een andere team vroegen om mee te doen. Ik dacht dit kan anders en ik dacht wat zou er gebeuren als ik een ander team fuseer met die van ons, zou dat een verschil maken? Het resultaat was een derde plek op een groot toernooi, waar twintig eams deelnamen en een goed gevoel.

De wijze les die ik bij deze wil meegeven is om niet bang te zijn dat een idee dat je hebt verkeerd is, of dat je twijfelt of je iets wel of niet kunt. Als jij het gouden idee hebt, dan ben je al een stap verder dan de kudde en ben je al onderscheidend. Het enige wat dan nog ontbreekt is de moed om je idee door te zetten of iemand die je in het proces begeleidt.

Mocht jij een gouden idee hebben en wil je marketing, sales of algemeen advies stuur dan gerust een mail naar melvin@asn-online.nl, dan ben ik altijd bereid om te luisteren en je verder te helpen.

By Melvin (@omelvin)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op