Ondernemer zijn. Eigen baas zijn. Zelf kunnen bepalen hoe en wat je gaat doen en wanneer je het doet. Het lijkt allemaal zo leuk, sterker nog, voor mij persoonlijk is het zelfs erg verslavend. Maar veel mensen onderschatten het ondernemen zijn, er komt zo gigantisch veel bij kijken.

Zelf ben ik al een geruime tijd ondernemer. Ik startte mijn allereerste onderneming op mijn 19e, samen met mijn goede vriend Justin, en verliet er zelfs (na uitleg van mijn plan aan mijn decaan) mijn HBO opleiding ervoor. Zonder ervaring en zonder dat we daadwerkelijk wisten hoe alles moest en wat er komen zou, gingen wij samen het avontuur tegemoet. We hadden namelijk het geweldige idee om websites te bouwen voor de Aziatische markt in Nederland. Want dat waren de jaren dat internet echt booming begon te worden over heel de wereld, waaronder Nederland. En met de vele horeca gelegenheden die Nederland rijk was, moest dit wel een goudmijn zijn. Dus vol met goede moed en vertrouwen gingen wij langs diverse (voornamelijk Chinese) horeca gelegenheden door het land, maar kregen we overal hetzelfde antwoord te horen. “Waarom zouden wij een website nodig hebben, wij zijn geen internetbedrijf ofzo.” Na een paar maanden hadden wij dus maar snel een aantal extra diensten aan onze assortiment toegevoegd; waaronder het designen van de traditionele menukaarten. Wat dus best wel ironisch was, omdat we juist dat monderne, dat nieuwe wilden verkopen. Jaren later bleek dat we te vroeg de markt ingestapt waren met ons idee en kregen we van een geruim aantal bedrijven waar wij langs waren geweest, een telefoontje met de vraag of wij hun website konden bouwen. Maar toen hadden we jammergenoeg al afscheid genomen van onze eerste avontuur.

Mijn eerste avontuur als ondernemer, was dus niet gegaan zoals we gehoopt hadden. Maar ik bleef niet bij de pakken neerzitten, want er volgden nog vele avonturen. Het bracht me tijden van een lach en een traan, van heel veel hoogte- en dieptepunten. En van trips naar plattelands dorpen tot zelfs een ontmoeting met o.a. Jack Ma (baas van Alibaba) en Jet Li in China.

De weg van een ondernemer zijn is een pad die je bewandeld, waar de meesten geheid zullen vallen en waar je de kracht moet bezitten om weer te moeten leren op te staan. Het vergt veel van je, mentaal en fysiek. Dat is één van de redenen dat wij bij Invazi, jonge mensen de kans willen geven om ervaring op te doen, door ze verantwoordelijkheid te geven om verscheidene projecten uit te stippelen, uit te werken, uit te voeren en te dragen. En met de begeleiding van iemand die weet wat vallen is, hopen we dat ze in ieder geval de kuilen waar ik in het verleden in ben gevallen kunnen ontwijken.

Samen bouwen we een toekomst, een toekomst waar samen centraal staat.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op