Kerst komt eraan en er is heerlijk eten overal. In Nederland hebben mensen een uitgebreid kerstdiner thuis of ze gaan lekker uit eten bij een wok restaurant of een sushi bar. Maar de nieuwe generatie in Azië doet het anders! Nieuwe tradities ontstaan en nieuwe gewoontes worden geboren zoals in de rij staan voor KFC met Kerst.

Japan
In Japan is Kerstmis geen nationale feestdag, dus de geboorte van Jezus Christus wordt er niet gevierd, toch is deze dag in Japan populair onder de jongeren. Ze gaan uit op dates en willen liever niet alleen zijn. Op kerstavond wordt er volgens traditie altijd kerstgebak gegeten. Eigenlijk is het een gewone slagroomtaart versierd met aardbeien en meestal overgoten met kerstbonbons of andere seizoensgebonden fruit.

kfc

Door een Kentucky Fried Chicken reclamecampagne in de jaren 70 is KFC extreem populair geworden tijdens kerst. Door de campagne zijn de Japanners gaan geloven dat Westerse mensen op kerstavond kip eten. Sindsdien gaan families gezamenlijk naar de Fast Food keten en staan uren lang in de rij of ze bestellen de dagen voor kerst hun maaltijden daar. Sommige filialen ontvangen zelfs al maanden van tevoren reserveringen voor kerstavond. Op die dag worden er ook meer dan 240.000 emmers met kip verkocht.

Filipijnen
In de Filipijnen zijn 83% van de mensen rooms-katholiek, hierdoor is Kerstmis een belangrijke feestdag daar dat al lang gevierd wordt, maar hun eetgewoontes verschillen met die van ons. Een typisch kerstgerecht dat zij eten is ‘bibingka’, een rijstcake dat door bananenbladeren is omgeven. Deze rijstcake wordt vaak verkocht buiten de kerken en worden na een kerstdienst gegeten. Ook zijn fruitcakes erg populair. Deze fruitcakes zijn gedrenkt in brandewijn of rum, dat vermengd is met een eenvoudige siroop van palmsuiker en water. Deze met drank beladen taart blijft meestal voor enkele maanden goed.

bibingka“bibingka”

 

Vietnam
Net als in Frankrijk, wordt de speciale maaltijd op kerstavond ‘reveillon’ genoemd en heeft het een ‘bûche de Noël’ (een chocolade cake) als toetje. Vietnamese mensen geven tijdens kerst graag voedsel als cadeau. Andere kerstcadeautjes zijn niet erg gebruikelijk, hoewel sommige jongeren kerstkaarten uitdelen. Op kerstavond wonen de christenen een nachtmis bij. Daarop keren ze terug naar hun huizen en eten ze hun feestelijke kerstavondmaal. Dit kerstavondmaal is de belangrijkste maaltijd tijdens het Vietnamese Kerstmis. Het menu voor het gewone volk bestaat traditioneel uit kippensoep, terwijl de rijkeren vaak gaan voor kalkoen en kerstpudding.

Op kerstavond gaat het Vietnamese volk in Hanoi en Ho Chi Minh City, waaronder vooral jongeren, naar het centrum van de stad, waar een katholieke kathedraal is. De straten zijn dan vol met mensen en in het centrum van de stad zijn auto’s niet toegestaan op die avond.

Zuid-Korea
Zoals in Japan, eten ze in Korea een Kerstcake, het is vaak een sponscake bedekt met ijs. Hiernaast eten ze nog steeds heel traditioneel. Families komen samen en eten gezellig met elkaar of ze gaan uit eten. Restaurants zijn meestal verschrikkelijk druk op kerstmis. Wat ook vergelijkbaar is met Japan is de Koreaanse jongeren deze dag ook beschouwen als een romantische dag voor koppels. Themaparken en shows hebben speciale evenementen met Kerstmis waar veel jongeren met hun dates naar toe gaan.

 

China
In China wordt kerstmis gezien als een soort uitgaansdag (zoals in Japan en in Zuid-Korea), in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Hong Kong, dat door CNN is uitgeroepen tot een van de top 10 plaatsen in de wereld om kerst door te brengen. Mensen moeten gewoon werken, maar gaan op kerstavond er wel lekker op uit. Een traditie dat steeds populairder wordt, is dat mensen op kerstavond appels weggeven. Winkels hebben mooie versierde appels verpakt in gekleurd papier of ze zetten het in een mooi doosje en verkopen ze. Deze traditie is ontstaan omdat kerstavond in het Chinees ‘Ping An Ye’ wordt genoemd, wat rustige of stille nacht betekent. Dit lijkt op het woord ‘Ping Guo’ dat staat voor appel en appels staan voor vrede en wordt dus gezien als een soort van “goodluck charm” voor in het nieuwe jaar.

china

Of je nu cake of appels eet op kerst, dat maakt natuurlijk niet uit. Het is wel een feit dat kerst steeds populairder wordt in diverse Aziatische landen, ongeacht of het een religieuze waarde heeft of niet. Mensen zijn gelukkig, zijn samen en eten hun buik vol. Daar is waar het natuurlijk om gaat! Vrolijke feestdagen!

 

By Shenifa Walker

 

 

 

GEEN REACTIES