Indonesië is het land van de bananen. Het is daarom ook niet moeilijk hapjes te vinden waarin deze gezonde vrucht is verwerkt. Of deze gerechten ook net zo gezond zijn als de pisang zelf, is echter nog maar de vraag. Wat wel zeker is, is dat ze superlekker zijn. Dat vinden wij althans. IndonesiëNU heeft vijf kleine gerechten met banaan voor je geselecteerd die bijna overal in Indonesië te verkrijgen zijn.

     Pisang goreng

Pisang goreng of gebakken banaan is misschien wel de bekendste snack in Indonesië en bijna overal verkrijgbaar. In kleine eethuisjes, langs de kant van de weg, maar ook in chique restaurants. Je kunt deze snack gedurende de hele dag eten.

 

     Pisang bakar

Pisang bakar, of geroosterde banaan, wordt met name verkocht in eettentjes langs de kant van de weg. Deze lekkernij wordt meestal geserveerd met verschillende soorten toppings, variërend van een topping van dikke, gecondenseerde melk met chocoladesmaak tot een topping van geraspte kaas. Onze lievelingstopping is een combinatie van dikke gecondenseerde melk met geraspte kaas én chocoladehagelslag. Smullen!

 

     Kolak

Kolak is een zoet kokossoepje met daarin stukjes banaan, singkong (cassave) en eventueel kolang-kaling (vrucht van de suikerpalm). Kolak heb je in verschillende variaties en je kunt eindeloos variëren. Zo heb je bijvoorbeeld ook kolak met stukjes nangka (jackfruit), pompoen en ubi (zoete aardappel). In Indonesië wordt deze zoete lekkernij vaak gegeten bij het buka puasa, het breken van het vasten.

 

     Nagasari

Nagasari is een gestoomd koekje met daarin een stukje banaan. De basisingrediënten van deze zoete snack zijn kokosmelk, rijstemeel en natuurlijk banaan. Nagasari kun je kopen op de pasar (markt) en in winkeltjes die traditionele snacks verkopen. Het wordt vaak geserveerd bij feestjes zoals trouwerijen, verjaardagsfeestjes en Idul Fitri, het Suikerfeest.

 

 

     Es pisang ijo

Es pisang ijo of groene bananenijs, is een dessert uit Makassar, Zuid-Sulawesi. Het dessert bestaat uit een papje gemaakt van rijstemeel en kokosmelk en plakjes banaan gewikkeld in een groene rijstdeeg, met daaroverheen rozensiroop. Deze unieke combinatie van ingrediënten en kleuren zorgt voor een eveneens unieke smaaksensatie.

 

     Favoriete vrucht van Indonesiërs

Banaan is de favoriete vrucht van Indonesiërs. Volgens het Indonesische ministerie van Landbouw is de banaan al vijf jaar achter elkaar de meest geconsumeerde vrucht in Indonesië.

Foto’s / Tekst: Indonesienu.nl

GEEN REACTIES