Onze vrienden in Indonesië houden over het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder. Bamisoep zonder rawit, of nasi goreng zonder een thee- of eetlepel superhete sambal, is als een stuk vlees zonder zout, zeggen ze. Uit onderzoek blijkt dat pittig eten gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, lezen we op de website van Fox News. Onze vrienden in Indonesië vinden dat vast heel fijn om te horen.

Gewichtsverlies

De hete sensatie in pittige gerechten komt van de stof capsaïcine. Uit onderzoek blijkt dat deze stof je metabolisme stimuleert waardoor je tot acht procent meer calorieën verbrandt. Ook is het zo dat wanneer mensen aan pittige gerechten beginnen, ze meestal kleinere porties opscheppen en dus minder calorieën opnemen. Uit Canadees onderzoek blijkt dat mensen die een voorgerecht eten met een hete saus, 200 calorieën minder binnenkrijgen dan diegenen die de hete saus laten staan.

Goed voor je hart

Pittig eten kan de hartfunctie verbeteren. De stof capsaïcine, die zorgt voor een hete sensatie op de tong, kan het slechte cholesterol verlagen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de stof de ophoping van cholesterol helpt verminderen waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen.

Kankerpreventief

Er is bewijs dat sommig pittig voedsel kankerbestrijdende eigenschappen bevat. Volgens American Cancer Society, kan de stof capsaïcine de groei van prostaatkankercellen vertragen. Uit een afzonderlijke studie blijkt dat kunyit(kurkuma/geelwortel), een gematigd scherp kruid, ook kankerpreventief kan werken door de stof curcumin [Lees ook: Kunyit kan depressie bestrijden].

Bloeddrukverlagend

Uit onderzoek blijkt dat capsaïcine zorgt voor een verhoging van stikstofmonoxide in het bloed wat de bloeddruk kan verlagen en beschermt tegen ontstekingen. In vergelijking tot andere pepers kan de cayennepeper de bloeddruk het snelst omlaag brengen.

Bron & Foto: Indonesienu

GEEN REACTIES