Instant noedels zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te verkrijgen, in de toko of in de supermarkt. Water koken, noedels erin – en dan het liefst mie uit Indonesië – de boemboes, eventueel verse groenten en een eitje erbij en binnen vijf minuten heb je een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel. Maar hoe gezond zijn instant noedels nu eigenlijk?

Uit recent onderzoek is gebleken dat Zuid-Koreaanse vrouwen die tenminste twee keer per week instant noedels eten, 68 procent meer kans hebben om een zogenaamd metabool syndroom te ontwikkelen dat weer leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. En dat is ongeacht het voedingspatroon dat wordt gevolgd. Dat zegt Frank Hu die het onderzoek heeft geleid. Hu is hoogleraar voeding en epidemiologie aan Harvard University.

Volgens Hu is het heel belangrijk om instant noedels geen onderdeel te laten worden van een gezond dieet. Mie is namelijk een geraffineerd voedingsproduct, zeer calorierijk, met verzadigd vet, natrium en een hoge glycemische lading.

     Af en toe mag nog wel

Desondanks is het volgens de hoogleraar niet nodig de instant noedels voor altijd en eeuwig van het menu te schrappen. Wel moet er een grens worden gesteld aan de consumptie van deze eenvoudig te bereiden maaltijd. ‘Het is beter om de consumptie van instant noedels te mijden, alhoewel het af en toe nuttigen van de noedels (een of twee keer per maand) geen probleem zou moeten zijn’, aldus de hoogleraar.

Gelukkig maar, want wij hebben nog een ongeopende doos mie in de voorraadkast staan van een bekend Indonesisch merk dat in de top 10 voorkomt van de allerlekkerste noedels uit Indonesië. Het zou toch zonde zijn als wij die hele doos mie weg zouden moeten gooien.

Bron: Boston.com
Foto: Indonesiënu

GEEN REACTIES