“Niemand zal ooit een grote telefoon kopen”, voorspelde Steve Jobs in 2010. Vier jaar later heeft Apple een draai van 180 graden gemaakt en brengt het met de iPhone 6 Plus zijn eerste phablet. Grote concurrent Samsung gelooft al veel langer in deze grootste smartphones en heeft alweer zijn vierde Note op de markt gebracht. Welke van de twee is het beste, de Samsung Galaxy Note 4 of de iPhone 6 Plus?

Beeldscherm
Het vergelijken van twee telefoons met een groot scherm begint uiteraard bij het beeldscherm zelf. Die van de Note is met 5,7 inch iets groter dan de iPhone, die 5,5 inch meet. Qua resolutie heeft de Note ook meer te bieden 2560 x 1440 pixels tegenover 1920 x 1080 pixels. Ook de pixeldichtheid is bij de Samsung groter. Dit soort specificaties zeggen niet alles, maar al met zijn de kleuren net iets mooier op de Note. Het beeldscherm van de iPhone is verder wel dik in orde.

Multitasken
Een belangrijk voordeel van een groot scherm is dat deze zich prima leent voor multitasken. Het stelt je in staat om in verschillende werkbare vensters tegelijk bezig te zijn. Bij de Note is dit al jaren mogelijk. Bij de iPhone 6 Plus ontbreekt deze functionaliteit compleet. Dit neemt niet weg dat dit met een update van iOS nog wel kan komen, maar voor nu wint de Note 4 dit overtuigend.

Bediening
Een nadeel van groot scherm is dat deze lastiger te bedienen is. Zeker met één hand. Beide toestellen hebben een functionaliteit die het scherm verkleind zodat alles met je duim te bereiken. Een groot pluspunt van de Note 4 is de S Pen, een stylus die een hoop extra mogelijkheden geeft aan de bediening van je telefoon en extra functionaliteiten met zich meebrengt.

iphone-6plus-grijs

Batterijduur
Een grote telefoon betekent ook een grotere batterij en dus ook een langere batterijduur. De meningen over welke telefoon het langst met zijn accu doet zijn nogal verdeeld. Verschillende tests op het internet wijzen afwisselend de Samsung Galaxy Note 4 en de iPhone 6 Plus als winnaar aan. Hoe het ook zij, reken er op dat je met beide smartphones lekker lang met je batterij doet.

Prijs
Ons laatste vergelijkingspunt: de prijs. Zowel de Note 4 als de iPhone 6 Plus kost je de lieve som van maar liefst 799 euro. Bij de Note 4 krijg je daar echter 32 GB intern geheugen voor, bij de iPhone 6 moet je het met 16 GB stellen. Puur hierop afgaand moeten we ook hier de punten aan de Note 4 geven.

samsung-galaxy-note-4-black

Al met al komt de Note 4 duidelijk als winnaar uit de bus. Dat mag ook wel gezien de veel grotere ervaring die Samsung met phablets heeft. Maar zoals met alles is het ook gewoon een kwestie van smaak. En het moet ook gezegd worden dat Apple met zijn Plus een hele puike en mooie telefoon heeft geleverd.

Wat vind jij van deze twee telefoons? Welke zou jij kiezen?

GEEN REACTIES