Het CinemAsia Film Festival organiseert jaarlijks haar eigen CinemAsia FilmLAB en zoekt opnieuw opkomende filmtalenten. Drie filmmakers krijgen de kans om in een zeer intensief productieproces een korte film te maken over Nederlands-Aziatische identiteit, met als thema ‘Rituals’. Hierbij krijgen ze professionele begeleiding. Na productie beleven de films hun wereldpremière tijdens de 8e editie van het CinemAsia Film Festival dat van 1 tot en met 6 april 2015 plaatsvindt in Amsterdam.

Verhalen over Aziatische rituelen
CinemAsia doet een oproep aan jonge filmmakers om een voorstel in te dienen voor een korte film met als thema ‘Rituals’ – Rituelen sieren culturen, van dagelijkse rituelen tot rituelen bij belangrijke overgangsfasen in het leven, zoals geboorte, huwelijk, religieuze, sociale verbintenissen en overlijden. Hoe zit dat bij Aziaten in Nederland? Indonesiërs organiseren een selamatan (heilige maaltijd) bij de geboorte en overlijden van een persoon en zelfs na een verhuizing. Chinezen steken vuurwerk af met Chinees Nieuwjaar en laten hun leeuwen dansen. Indiase bruiden laten hun handen en voeten versieren met een Mehendi (henna) tattoo. Zo zijn er veel meer rituelen. Wat betekenen ze en welke invulling geven deze aan de Nederlands-Aziatische identiteit?

Professionele begeleiding, apparatuur en budget
Van alle ingezonden voorstellen zullen er drie worden geselecteerd. Ervaring met film maken is geen vereiste, wel wordt o.a. sterk gelet op de motivatie en een goed verhaal dat ingaat op de Nederlands-Aziatische identiteit en het thema rituelen. Naast professionele begeleiding, worden camera’s beschikbaar gesteld door Camalot. Ook ontvangen de filmmakers een budget van 500 euro.

Deadline 7 december
De deadline voor de inschrijvingen is 7 december 2014. Kijk voor meer informatie op www.cinemasia.nl. Voorstellen kunnen gestuurd worden naar filmlab@cinemasia.nl.

Het jaarlijkse CinemAsia Film Festival brengt de actualiteit van Azië in beeld, van de grote blockbusters tot inspirerende documentaires en onafhankelijke producties uit China, Taiwan, India, Indonesië, Japan, Korea en meer. Naast cultuur en entertainment uit Azië, biedt CinemAsia een broedplaats voor opkomende mediamakers én een plek voor uitwisseling van verhalen over de Aziatische diaspora.

GEEN REACTIES