Voor 4 personen
Voorbereiding: 35 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Gevulde aubergine met lamsgehakt en groentevulling, op smaak gebracht met kruiden en een beetje Thaise pittigheid. Het gerecht is makkelijk in een vegetarische versie te bereiden door gehakt achterwege te laten.

Ingrediënten:
–       500 gram lamsgehakt (gemakkelijk te vervangen door varkens- of rundvlees of kippengehakt, echter met kip wel de kruiden qua smaak aanpassen. Voor de vegetarische versie kun je eventueel 1 blik kikkererwten of andere bonen toevoegen).

–       2 aubergines
–       1 eetlepel lichte sojasaus (voeg fijngehakte gember met lichte soya-saus en zet het apart voor later gebruik.)
–       Fijngehakte gember
–       2 stuks paprika (1 groene, 1 gele in grove stukken gesneden)
–       1 ui fijn gesneden
–       3 teentjes knoflook fijngesneden
–       1 eetlepel tomatenpuree
–       2-3 tomaten in blokjes gesneden of 1 blik gepelde tomaten
–       half bosje peterselie fijn gesneden
–       1 stuk feta in blokjes gesneden of halve zak gemengde geraspte kaas
–       1 theelepel korianderpoeder
–       1 theelepel kaneel poeder
–       halve theelepel foelie poeder
–       2 kleine chili pepertjes
–       een snufje zout

Instructies 

  • Voeg allereerst de fijngehakte gember toe aan de sojasaus en zet het apart.

 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aubergines en prik er met een vork overal gaatjes in. Wrijf de aubergines daarna in met wat olijfolie en leg ze op een bakplaat voor 25-35 minuten in de oven.

 

  • Ondertussen maken we de vulling van gehakt en groenten (het gehakt kun je weglaten voor een vegetarische versie*, voeg eventueel 1 blik kikkererwten of andere bonen toe). *Voor vegetarische versie begin je gelijk met het sauteren van de uien, de kikkerwten voeg je later toe.

 

  •  Rul het gehakt, wanneer deze gaar is fruit je de ui mee tot deze glazig van kleur is. Dan voeg je de knoflook toe en bak je deze 2 minuten mee, voeg daarna de chili toe. Zodra je de kleur van de chillies ziet veranderen voeg je  de paprika toe en roerbak het geheel voor ongeveer 5 minuten.

 

  • Voeg daarna de koriander, kaneel en foeliepoeder bij het gerecht en roer het goed om aroma los te maken. Vervolgens voeg je tomatenpuree toe, blijf roerbakken en voeg dan de chinese wijn toe tot het geheel is opgenomen. Dan volgt de in blokjes gesneden tomaten of gepelde tomaten, maak die klein in de pan met de spatel en blijf ondertussen roerbakken. (Voor de vegetarische versie, voeg je de kikkererwten of andere bonen toe.) Nu sojasaus met gember toevoegen en blijven roeren.

 

  • Je kunt een half kopje water toevoegen wanneer dit nodig is, de gepelde tomaten veranderen snel in een vloeibare saus. Dus voeg water in kleine beetjes toe zo nodig. Zet het vuur middelmatig en laat het sudderen voor 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper wanneer nodig en zet daarna het vuur uit.

 

  • Kook de rijst in water (of zet de rijstkoker aan). Neem de aubergines uit de oven en snij ze in de lengte open. Schraap met een lepel de inhoud van de aubergines uit (laat een randje over).

 

  • Snij de uitgeschraapte inhoud van de aubergines en meng het samen met de peterselie bij de voorbereide gehakt/groentevulling.

Leg de aubergines in een ovenschaal dicht tegen elkaar aan en vul ze rijkelijk met de gehaktvulling. Voeg enkele lepels saus toe in de bodem van de schaal, dit voorkomt dat de aubergines aan de bodem blijft plakken of verbrandt.

Tot slot bestrooi je de aubergines met de stukken feta of geraspte gemengde kaas zet de ovenschaal met de aubergines voor 25-35 minuten op 200 graden terug in de oven. Het gerecht is klaar wanneer de kaas een mooi gesmolten korst vormt en heerlijk begint te geuren uit de oven.

Heb je meer inspiratie nodig? Op de website van AsianFoodtrail staat nog veel meer! Ook kun je een uitgebreidere uitleg vinden voor wanneer je de vegetarische versie van dit gerecht wilt maken.

GEEN REACTIES