Jaren geleden was het vrij hip om te zeggen dat je een weblog leest. Tegenwoordig is het haast een vereiste om nieuws rondom je privéleven/passie/werk op je Blogger-, Xanga= of Hyves-profiel te zetten, wil je niet als een online buitenbeentje overkomen. Leuk hoor, al die juicy details lezen over die ene break-up van je ex-klasgenoot, maar hoeveel blogs kun je wel niet bijhouden? Op een gegeven moment moet je een selectie maken. Aziatische bloggers hebben daar –zo te lezen– geen moeite mee. Maak gebruik van Britse humor (oftewel, maak jezelf smaakvol belachelijk), geef ongezouten mening over van alles en nog wat (ook over politiek- en maatschappelijke issues) en kom over als de relaxte gast zoals je in het echt ook bent, en je hebt een weblog als Kenny Sia van Kennysia.com. Kenny is jouw typische guy-next-door: niet zozeer aantrekkelijk, maar met overdosis gezonde humor en optimisme. Zijn blog trekt dagelijks duizenden lezers per dag. Of dat nu komt doordat hij af en toe er een gevoelig stukje tussen door gooit of niet, het blijft een kans voor bekende merken als Adidas om hem te overladen met product testexemplaren (lees: gratis de nieuwste sneakers per koerier). Niet slecht voor een O.M. (onbekende Maleisiër).

Ook erg verslavend is Kenny Sia’s favoriete blogster, de Singaporese Wendy Cheng, beter bekend als XiaXue van Xiaxue.blogspot.com. Ook zij schreeuwt haar mening van de digitale daken, maar of haar lezers alles waarderen? Ze haalde eerder de woede van vele Singaporeanen op de hals door publiekelijk een gehandicapte man te dissen. En zo ontstond een ware internetschandaal. Zo eigenwijs en diva als ze was, trok ze er niets van aan en ging verder met het bekritiseren van alles wat haar niet aanstaat, veelal mede-bloggers en celebraties die zij lelijk vindt. XiaXue heeft echter een zwaktepunt: haar looks. Zo geeft ze toe dat ze haar portretfoto’s op haar weblog bewerkt met Photoshop voordat die online komen te staan. Precies zoals je van een diva verwacht.

Wie haar foto’s in mindere mate hoeft te photoshoppen, is Dawn Yang van DawnYang.com. Haar populariteit is niet zozeer te danken aan een schrijftalent noch een eigenzinnig karakter. Nee, net zoals Hollywood het moet hebben van stralende, mooie sterren, zo ook de Aziatische blogwereld. Grote kans dat de lezers direct naar haar foto’s scrollen zonder ook maar een woord gelezen te hebben. De Singaporese FHM zag de kans schoon om deze beauty te vereeuwigen op hun cover. Dawn Yang was echter in verlegenheid gebracht nadat een oud-klasgenoot –heel gênant!– oude klassenfoto’s op internet zette. Want wat bleek: Dawn Yang zag er vroeger niet erg ‘Dawn Yang’ uit. Dat bracht de lezers vanzelfsprekend naar het onderwerp plastische chirurgie. Niet dat zij een flinke daling in haar bezoekersaantal zag, want de mannelijke lezer bleef –echt of onecht– nog altijd trouw aan de aantrekkelijke Dawn Yang.

Een bekende naam in de Aziatische blog world betekent voor de blogger uitnodigingen naar popconcerten of gewilde events, een vaste plek op de gastenlijst van clubs en offertes voor het schrijven over een merk (advertorials) in ruil voor een prachtbedrag. Daarbij moet de blogger bestand zijn tegen kritiek van de lezer op zijn of haar eigen blog, maar ook jaloezie van andere bloggers. Bitchfights tussen bloggers zijn in Singapore net zo normaal als even een stukje schrijven. Toch benieuwd over het leven als een celebrity blogger? Begin maar eerst met het openen van een Blogger-account en het creëren van je eigen internetpersoonlijkheid. De rest volgt.

By Roseline

GEEN REACTIES