Kooktijd: 15 min
Klaar in: 20 min

Je kunt de snijbonen gemakkelijk door een andere knapperige groente vervangen. Ook kun je het vlees weglaten wanneer je voor een vegetarische maaltijd wilt gaan.

Je kan kooktijd verkorten door snijbonen (harde groentes) even voor te koken in de magnetron 5-7min dan blijft het ng knapperig. Nooit langer want anders wordens ze met het roerbakken nog gaarder en daardoor slap van structuur.

Ingrediënten
– 250 gram gehakt varkens-of runder (half-om of boerengehakt is nog wat vetter ook meer smaak)
– 700 gram snijbonen, in stukjes van 2cm breedte schuin gesneden. De bonen hebben dan een diamant/ruit vorm.
– 1 ½  eetlepel bonensaus, kun je vervangen door chilibonensaus (of een mix van beide bonensauzen als afwisseling)
– 1 ui, in stukjes van ½ cm gesneden
– 1 tot 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
– 2 lepels olie, kan ook door sojaolie of pindaolie worden vervangen
– 1 theelepel kippen aroma poeder (blikken in toko verkrijgbaar) voor vegetarische versie groentekruiden poeder of verkruimel half  groentebouillon blokje
– 1 theelepel Chinese rijstwijn, kan vervangen worden door sherry of droge witte wijn
– 1 eetlepel lichte soja saus
– zout & peper
– ½ tot ¾ kop water
– 1 theelepel maïzena (bij ¾ kop water volle theelepel)

Instructies
1. Was en snij de bonen diagonaal in stukjes van 2 cm breed. Snij daarbij ook de ui grof gesneden en de knoflook geplet en fijngehakt.

Voorbereiding: voeg de maïzena toe aan het ½ tot ¾ kop water, roer tot het opgelost is en een beetje dik wordt. Deze ‘slurry’ is om de saus aan het eind te binden. Laat de slurry staan voor de laatste stap.

2. Verhit de wokpan en voeg olie toe. Wanneer het een beetje rookt, voeg dan het gehakt toe en rul het tot het bruin is. Voeg de ui en de knoflook toe en blijf roeren tot je de aroma’s ruikt. Wanneer je het kookproces sneller wilt laten verlopen kun je de bonen 5 tot 7 minuten in de magnetron voor koken.

3. Vegetarische versie: begin de olie te verhitten in de wokpan en voeg hier de ui aan toe. Bak het 1 tot 2 minuten mee, voeg dan de knoflook toe en de snijbonen. Blijf roerbakken,voeg dan de bonensaus  en vegetarische kruiden mengsel toe aan het mengsel. Laat de deksel voor 7 minuten op de pan (ligt aan of je de bonen al hebt voorgekookt of niet). Het is klaar wanneer de bonen mooi fel groen van kleur worden,controleer op gaarheid door op stukje te proeven en te bijten.

4. Non-vegetarisch wijze: Voeg de bonensaus toe bij het rulgebakken  gehakt, blijf roeren en voeg dan de Chinese rijstwijn toe. Voeg de snijbonen toe en blijf roerbakken. Vervolgens voeg je  de ‘’kippenaroma poeder, lichte sojasaus toe en laat je de pan met de deksel erop 5 tot 7 minuten staan op het vuur (let op met voorgekookte groenten).

5. Wanneer je de snijbonen al voorgekookt hebt in de magnetron, roer je het gerecht even door en voeg je de slurry (even om roeren om goed te vermengen) toe. Dan roer je alles nog eens goed door en laat je het met de deksel op de pan nog eens 2 minuten staan. Proef het geheel en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer het met witte rijst.

Eetsmakelijk! Hebben jullie vragen over ingrediënten, bereidingswijze/-techniek of een recept verzoek laat hier op Asn-online een bericht achter of stuur direct naarinfo@asianfoodtrail.com. Alle vragen over koken zijn welkom en worden hier beantwoord. Heb je toevallig al één van de geplaatste recepten bereid, stuur dan een foto door van jouw keukenprestatie- of variatie, dan plaatsen we die in een fotogalerij.

Wil jij nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan op de website van AsianFoodTrail!

GEEN REACTIES