In westerse landen blij de alcohol consumptie al jaren op ongeveer hetzelfde niveau, echter is dit niet over de de landen in Zuidoost-Azië te zeggen. Uit onderzoek van WHO (World Health Organization) is gebleken dat de meeste drank die daar wordt gedronken veelal sterk is, terwijl men in het Westen vaak bier drinkt. In Vietnam dronk men tien jaar geleden gemiddeld 3,8 liter pure alcohol in het jaar. In de periode van 2008 naar 2010 was dit opgelopen naar de 6,6 liter.

Ook in Nederland is deze alcohol hoeveelheid al jaren soortgelijk gebleven. Tussen 2008-2010 dronk de Nederlander 9,9 liter pure alcohol per jaar. In bierglazen beschreven, is dat 800 per jaar. Dat is zelfs minder dan een paar jaar terug, waar het gemiddelde 10,1 liter was.

De gemiddelde liters alcohol consumptie per jaar staat op 6,2 liter alcohol. Europa is het werelddeel dat gemiddeld het hoogste scoort, echter is dit gebruik de afgelopen jaren ongeveer 10 procent gedaald: van 12,2 liter in 2003-2005, naar 10,9 liter in 2010.

In het jaar 2012 stierven 3,3 miljoen mensen ten gevolge van teveel drinken. Dit is inclusief ziektes, maar ook ongelukken en geweld. Regeringen worden aangesproken hiertegen gezamenlijk actie te ondernemen.

De WHO benadrukt deze behoefte. De WHO geeft tevens aan dat ‘zelfvoldoening’ niet relevant is in dit onderwerp. Het percentage probleemdrinkers op alcoholdrinkers is 16%. Het vele drinken kan leiden tot ruim 200 soorten ziektes en een vroege dood.

GEEN REACTIES