Wat is mooncake? De meeste Aziaten hebben vast wel eens een moonkcake gegeten. Mooncake (yuèbing) is een traditionele gebak van Chinese afkomst dat gegeten wordt tijdens het ‘Mid-Autmun Festival’, ook wel bekend onder ‘Moon Festival’ (zhōngqiūjié).
In Azië is het ‘Moon Festival’ één van de grootste en belangrijkste festivals. Op die dag komen families bij elkaar om dit samen te vieren. Na het dineren gaan ze samen lampionnen ophangen of bekijken en de volle maan bewonderen onder het genot van mooncakes en natuurlijk met een kopje Chinese thee.
Het ‘Moon Festival’ wordt gevierd op de 15e dag van de 8ste maand van de Chinese kalender. Dat valt meestal in midden of eind september van onze kalender gerekend. Mooncakes kan je dan ook alleen tijdens deze periode eten.

We eten altijd mooncakes bij dit feest, maar waarom? Waarom is het een traditie om mooncakes te eten bij het ‘Moon Festival’? Volgens een wijdverspreide volksverhaal is het om de opstand in China tegen de Mongoolse heersers van de Yuan Dynastie te herdenken. Het was onmogelijk om in opstand te komen, omdat het in die periode verboden was om als groep te verzamelen. De adviseur van de rebellenleider kwam toen met een idee om de opstand te combineren met het ‘Moon Festival’, dit omdat de Mongolen geen mooncakes eten. Hij streefde naar toestemming om duizenden mooncakes uit te delen onder de Chinese inwoners van de stad om de levensduur van de Mongoolse keizer te zegenen. Echter was er in elke cake een briefje bijgevoegd met het bericht: ‘bā yuè shíwû shā dázi’ (vert: dood de Mongolen op de 15e dag van de 8ste maand). De rebellen hadden op de nacht van het ‘Moon Festival’ met succes de Mongoolse overheid aangevallen en overgenomen. Vanaf toen werd het ‘Moon Festival’ landelijk gevierd met mooncakes.

Volgens het verstreken van de tijd hebben mooncakes nu verschillende vullingen en korsten, zoals varianten van lotuszaad, mix van noten en zaden, groene thee, rode bonen, taro, zwarte sesam, durian, noem het maar op! Maar de bekendste variant is natuurlijk de mooncake met lotuszaadpasta en gezouten eendeneigeel.
De moderne mooncakes zijn de snow-skin/ice-skin mooncake en de jelly mooncake. Om aan de gezondheidbewuste levensstijl van vandaag aan te passen, bieden vele bakkerijen nu ook miniatuur en vetvrije mooncakes aan. Bij sommige bakkerijen kan je zelfs je eigen vullingen en korsten kiezen die ze direct voor je maken en inpakken. Deze nieuwe versies van mooncakes worden goed geaccepteerd en zijn ook populair onder de jonge Aziatische mensen. Helaas zijn ze niet verkrijgbaar in Nederland.

Dit jaar val het feest op zondag 14 september. Hou deze dag vrij in je agenda en ga gezellig samen met je familie dineren en genieten van het feest. Dat zal de familieleden van de oudere generatie erg blij maken. Vergeet dan vooral de mooncakes en de Chinese thee niet!
Voor de mooncake liefhebbers is het tijd om inkopen te doen, want ze zijn elk jaar snel uitverkocht. Wees er dus snel bij, ze zijn nu al verkrijgbaar in de Chinese winkels!

By Cherrie

GEEN REACTIES