HTC ONE M8 vs Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z2

 

Momenteel zijn er 3 échte toptoestellen met Android als besturingssysteem te verkrijgen in Nederland, namelijk de HTC One
M8, de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2. De laatste tijd krijg ik dan ook steeds
vaker vragen over welk toestel het beste is, welke ik nu precies aanraad en waarom.Ook AsianNL heeft mij gevraagd om een review te schrijven over deze drie toptoestellen die op papier op elkaar lijken, maar in de praktijk toch wel verschillen van elkaar.

 

DESIGN:

HTC One M8 (5 inch scherm)

Het toestel heeft een aluminium unibehuizing wat luxe en koel aanvoelt. Verder voelt de M8 heel stevig en solide en heeft het een licht bolle achterkant waardoor het natuurlijk in de hand ligt.
Het prachtige design met de ronde vormen is onmisbaar in de Androidwereld en door vele mensen wordt het toestel al “het mooiste Android toestel in 2014” genoemd. De HTC One M8 is in het donkergrijs, metallic en goud te verkrijgen.
De gouden kleur is momenteel exclusief te koop bij Vodafone.

 

Samsung Galaxy S5 (5,1 inch scherm)

De S5 oogt en voelt een stuk minder luxe aan vergeleken met de M8 en de Z2, maar het is wel het lichtste toestel van de drie. Dit komt natuurlijk omdat de behuizing volledig van plastic is gemaakt. Hierdoor is de S5 niet alleen het lichtste toestel, maar ook meteen het dunste toestel vergeleken met de M8 en de Z2. De hoeken zijn afgerond en op de achterkant zit een stroef profiel waardoor de S5 toch nog lekker in de hand ligt, ondanks de plastic behuizing. De Samsung Galaxy S5 is in het zwart, wit, goud en blauw te verkrijgen.

 

Sony Xperia Z2 (5,2 inch scherm)

De Z2 is aan de voor- en achterzijde volledig van glas en heeft geen afgeronde hoeken, in tegenstelling tot de overige 2 toestellen. Het ziet er prachtig uit, maar door het rechthoekige model van de Z2 zit het toestel toch minder prettig in mijn broekzak.
De Sony Xperia Z2 is in het zwart, wit en paars te verkrijgen.

 

IP67CERTIFICAAT:

Als een toestel een IP67-certificaat heeft , betekent het dat het toestel stof- en waterdicht is.

Het eerste getal staat voor de hoogte van stofbestendigheid. In dit geval is een 6 de hoogst mogelijke score,
dus houdt het in dat het toestel volledig beschermd is tegen stof. Het 2e getal staat voor de mate van waterbestendigheid. Met een 7 als score kan het toestel tot 30 minuten op een diepte van 1 meter nog functioneren. Handig als je wilt bellen onder de douche of als je selfies wilt maken onder water!

De Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2 beschikken allebei over dit certificaat. De HTC One M8 laat het helaas afweten.

 

OVERIGE PLUS EN MINPUNTEN PER TOESTEL

Wat ik als eerste moet melden, is dat alle geteste smartphones echt toptoestellen zijn. Elk toestel heeft zo zijn voor- en nadelen, maar het verschil moet er ook zijn.

De HTC One M8 oogt het meest premium, de klasse straalt er gewoon van af. De camera loopt helaas wel ver achter met de concurrentie, terwijl de front camera juist uitstekend is.

De 2 speakers die aan de voorzijde van het toestel zitten produceren het beste geluid wat je kunt vinden in een smartphone tegenwoordig. Het geluid kan hard, is zuiver en er is sprake van “Surround Sound”.
De S5 en Z2 zijn beide waterdicht, in tegenstelling tot de M8. Dit hoe natuurlijk geen minpunt voor de M8 te zijn, maar het is wel zeker een pluspunt voor de andere twee smartphones.
Dit is best jammer, want verder heb ik echt weinig op te merken aan dit prachtige toestel. Hopelijk besluit HTC het volgende vlaggenschip wél waterdicht te maken en een goede camera in te bouwen!

De Samsung Galaxy S5 heeft overduidelijk de meeste mogelijkheden vergeleken met de rest. Met alle extra apps, de hartslagmeter en vingerafdrukscanner die in de S5 zijn ingebouwd loopt dit toestel voor op de concurrentie.

Helaas blijken veel dingen voornamelijk een gimmick te zijn, mogelijkheden die je alleen in het begin gebruikt en daarna (vrijwel) niet meer.
Dat het toestel van plastic is, vind ik toch jammer. HTC gebruikt aluminium en Sony voornamelijk glas. Voor een toestel van circa €600 wil ik toch wel een luxe gevoel krijgen, wat ik helaas niet voel met dit toestel in mijn handen.
Het toestel is aan de andere kant wel waterdicht, heeft een uitstekende camera en de batterijlevensduur is goed. Er is voor mij niks dat er echt uitspringt ten opzichte van de concurrenten, desondanks is dit een uitstekend toestel.

De Sony Xperia Z2 heeft enkele dikke pluspunten. De camera is uitstekend en het design is prachtig. Het waterdichte toestel is voornamelijk van glas waardoor het strak en chique oogt. Wat mij verder opviel was dat de Z2 3GB M heeft , terwijl de
andere 2 toestellen het maar met 2GB aan werkgeheugen moeten doen. Met niet teveel opvallende functies weet de Z2 zich dus toch te onderscheiden van de concurrentie, op een positieve manier. Van de Sony Xperia Z2 wordt het minst verkocht als je kijkt naar de verkoopcijfers van deze 3 toestellen, maar maak je geen zorgen. Het is een uitstekend toestel en met de Z2 in je handen heb je een prachtig toestel waarmee je jouw vrienden jaloers zult maken.

GEEN REACTIES