wpid-20140505_192114-695x521-2Voor 4-6 porties
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd : 20 minuten
Totale tijd: 54 minuten

 

 

 

 

 

Zwarte bonen mix, een eiwitrijke en lage GI gerecht, ook is het volledig veganistisch als je het vlees weglaat. Serveer het met rijst als hoofd- of bijgerecht.

Ingrediënten

 • 3 koppen geweekte blackeye bonen  ~ 1 kop droge bonen is 3 koppen geweekte blackeye bonen) of 2 blikken á 400 gram.
 • Wil je meer weten over koken met gedroogde bonen, klik dan deze link voor uitleg en informatie http://www.asianfoodtrail.com/2014/06/03/dried-beans/
 • 100 gram serrano ham of 150 gram gerookte spek of chorizo worst
 • 3 eetlepels bakolie    ~  kan ook zonnebloem, soja of arachideolie zijn
 • 4 stengels bleekselderij    ~ grote stengels snijden in een halve cm breedte
 • 2 paprika’s   ~ gemiddelde grote,  in blokjes gesneden
 • 1 prei    ~  grote prei, overlangs in kwarten gesneden, daarna in reepjes van ( halve cm breedte)
 • 1 grote ui   ~ grof gehakt
 • 4 teentjes knoflook   ~  ruw gehakt
 • 1 eetlepel tomatenpuree, optioneelwpid-20140516_112114-e1400232403533-390x521
 • halve liter kippenbouillon
 • halve box paddenstoelen     ~  in kwarten gesneden
 • 2 theelepels paprikapoeder of gerookte paprika poeder
 • 1,5 theelepels komijnzout en peper naar smaak
 • gumbo poeder, 1 eetlepel optioneel of sambal badjak, 1 eetlepel ipv gumbo poeder
  1-2 stukken rode chili peppers

Met de laatste 3 ingrediënten kun je afwisselen qua smaak erbij of als vervanger voor de afwisseling.

 

wpid-20140516_113948-e1400233335385-390x521

Instructies

 1. Begin met het verhitten van de pan met olie, voeg de Cajun ‘trinity’ mix van de bleekselderij, ui en paprika toe, en roer het een paar keer door. Doe dan de prei en knoflook erbij en roer het weer goed door.
 2. Voor de niet-veganisten; begin met  de gerookte spek in de pan en breng het vuur omhoog. Terwijl het rustig aan het opwarmen is smelt het vet waardoor het niet aan de pan vast komt te plakken. Voeg de bleekselderij, ui en paprika bij, en roer het door. Doe dan de prei en knoflook erbij en roer het opnieuw. Als u serrano ham of chorizo worst in plaats van de gerookte spek gebruikt, kook dan eerst de bleekselderij, ui en paprika en voeg dan pas het vlees toe.
 3. Het toevoegen van de tomatenpuree zorgt voor een intensere smaak. Roer het door de mix totdat alles bedekt is met tomatenpuree. Voeg 2 eetlepels kippenbouillon erbij om het vloeibaar te maken, en voeg dan de kruiden toe; paprikapoeder, komijnen/of gumbo poeder (optioneel).
 4. Willen je een pittigere smaak creëren, voeg dan nu de rode pepers en of  sambal bij de mix, en roer het weer goed door. Mijn favoriet is Sambal Badjak dat is een kruidigere versie dan standaard Sambal Oelek.
 5. Roer het ongeveer 2 minuten goed door, voeg de bouillon erbij en laat het koken. Voeg als laatste de paddenstoelen toe. Het gebruiken van een halve liter bouillon zorgt voor een dikkere substantie zoals in de foto, het gebruik van meer bouillon zorgt ervoor dat het een Gumbo soep versie wordt. De keuze is aan u, hoe dan ook kunt u niet de fout ingaan.
 6. Kook het nog 5 minuten extra, en  voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer het met witte rijst.

Eetsmakelijk!

Beste foodies,
Hebben jullie vragen over ingrediënten, bereidingswijze/-techniek of een recept verzoek laat hier op Asn-online een bericht achter of stuur direct naar info@asianfoodtrail.com. Alle vragen over koken zijn welkom en worden hier beantwoord. Heb je toevallig al één van de geplaatste recepten bereid, stuur dan een foto door van jouw keukenprestatie- of variatie, dan plaatsen we die in een fotogalerij.

Wil jij nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan op de website van AsianFoodTrail!

 

 

 

GEEN REACTIES