China heeft het Windows 8 besturingssysteem op de zwarte lijst gezet en een verbod opgelegd voor alle overheidscomputers.

Het verbod van het besturingssysteem Windows 8 op overheidscomputers werd vorige maand op de overheidswebsite bekend gemaakt en het nieuws werd
recentelijk opgepikt door de China Daily.

Het verbod heeft overigens geen invloed op de Chinese bevolking en geldt alleen voor overheidscomputers. Microsoft heeft in een statement aangegeven: “We waren verrast om via deze weg op de hoogte gebracht te worden over de ban rondom het besturingssysteem Windows 8″. Microsoft heeft namelijk proactief gewerkt om ervoor te zorgen dat de nieuwe producten en diensten voldoen aan alle eisen die gesteld zijn door de overheid.”

De Chinese ambassade in de Verenigde Staten wilde niet direct commentaar leveren. Gezien de timing van de verandering in de policy, leek het niet handig om een politieke reactie vanuit Verenigde Staten te geven en vooral nadat het Chinese leger onder het vuur staat vanwege het mogelijk hacken van Amerikaanse bedrijven. De meest voor de hand liggende reden, die de meeste experts vermoeden, is dat China probeert te voorkomen dat ze opgescheept raken met verouderde Windows-systemen in de toekomst.

De Windows XP-besturingssystemen zijn enorm populair in China en nu Microsoft heeft besloten om dit systeem niet meer te ondersteunen zit de Chinese overheid in een lastig parket. Bijna driekwart van de Chinese pc’s draaien op Windows XP volgens het onderzoek van NetMarketShare. Dat zorgt ervoor dat tientallen miljoenen computers een verhoogd risico lopen voor bugs en malware.

GEEN REACTIES