Zoals vele K-pop fans al weten zijn er veel vragen rondom EXO. Op 15
mei 2014 werd er bekend gemaakt dat Kris, leader van EXO-M en één van de 4 Chinese members van EXO, een rechtszaak aanspant tegen SM Entertainment. Vele speculaties werden gemaakt door zowel fans alsmedia outlets, maar wat is nu waar?

Op 15 mei 2014 werd door Chinese media outlet Sina geconstateerd dat Kris (Wu Yi Fan) een rechtszaak aanspant tegen SM Entertainment, de agency waar hij een contract mee heeft getekend. Dit is later bevestigd door Seoul
Central District Court,maar zij vertelden ook dat deze aanvraag nog verwerkt moest worden. Het advocatenbureau dat Kris zal vertegenwoordigen is dezelfde die Hangeng van Super Junior heeft vertegenwoordigd in zijn zaak in 2009.

Kris is één van de vier Chinese members van EXO-M en zijn samen met 2 Koreaanse members verantwoordelijk voor de Chinese versies van de EXO
liedjes. Hun promotiewerk vond voornamelijk plaats in China en na hun comeback showcase in China op 11 mei, is Kris niet mee teruggereisd naar Korea met zijn members. Dit riep al een aantal vragen op. Hoewel Kris wel
vaker “ineens” weg was, bijvoorbeeld wanneer hij een keer in Canada verbleef en niet terug kon omdat hij problemen had met zijn
visum.

Het is later duidelijk geworden dat Kris deze rechtszaak heeft aangevraagd omdat hij ontevreden was over zijn contract en deze teniet verklaard wilde hebben. Het ging er voornamelijk om dat SM Ent. een oneerlijk contract heeft opgelegd en gebruik heeft gemaakt van uitbuiting van de artiesten. Op 16 mei heeft Sina een interview gehouden met Hankyul, het advocatenbureau die Kris vertegenwoordigd. Hankyul vertelde dat Kris
meerdere malen met zijn agency had gesproken wat betreft gelijke behandeling en vroeg de agency om aandacht te schenken aan zijn eigen ambities as artiest. Hij had verscheidene film en drama aangeboden
gekregen, maar heeft deze moeten afwijzen van SM Entertainment.

SM heeft vaker problemen gehad met ontevreden artiesten. Hangeng van
Super Junior was ook een Chinese member en werd ook gelimiteerd in
solo activiteiten. Ook drie members van de populaire
boy band TVXQ waren ontevreden en hebben allen SM Entertainment
verlaten.

SM heeft zelf ook een korte verklaring afgelegd wat betreft Kris’ aanvraag tot teniet verklaren van zijn contract: “We zijn de situatie aan het bekijken en zijn verrast hierdoor. We zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat deactiviteiten rondom EXO en hun concert alsnog goed zullen verlopen.”

Hankyul heeft verklaard dat ze deze zaak op een zo discreet mogelijke manier zullen verwerken. De overige members van
EXO hebben een korte pers conferentie gehouden na hun eerste concert. Hier werd kort verteld dat ze allemaal geschrokken
waren van de situatie en dat er grote teleurstelling is. Veel wordt er helaas niet verteld over de hele situatie. Kris zelf heeft als enige correspondentie een bericht op zijn Weibo pagina en Instagram geplaatst:

“I’m alright; I wish you all the best, and hope that things will get even better for you guys. Thanks to all of those who support me, thanks for all your voices of support. Wu Yi Fan – will always be here!”

Er zijn nog geen verdere vorderingen wat betreft deze zaak, hopelijk wordt er binnenkort een officiële verklaring gemaakt vanuit SM entertainment, Hankyul of Kris zelf!

GEEN REACTIES