Wat een verademing om een ééndaagse conventie te zien die eens lekker helemaal van de gebaande paden afwijkt. Nu eens geen con die als twee druppels water lijkt op wat er gebruikelijk is in onze scene, maar eentje die gestoeld is op een wat meer ‘Amerikaans’ idee, of nee, eigenlijk een afstammeling van de aloude sciencefictionbeurzen van weleer.

imagicon07_storytellerabeDit DNA loopt diep door Imagicon, dat afgelopen zaterdag (29 maart) voor het eerst werd gehouden in het opulente Reehorst hotel in Ede. We hebben het al eens eerder gezegd, maar voor een conventie is de locatie bepalend voor de sfeer. De Reehorst biedt veel luxe op een kleine schaal. De gangen zijn mooi gedecoreerd en met name de dealerroom heeft een schitterend entree met gedraaide trappen en fluwelen gordijnen. Mede daardoor maakte deze dag meteen veel indruk. Het loont om de juiste locatie te vinden!

imagicon02_stormtroopetteEr was veel aandacht voor de kunsten: diverse genreauteurs waren als speciale gast aanwezig (waaronder jeugdheld Tais Teng en aanstormend rockster & fantasyschrijver Thomas Olde Heuvelt) en hielden een praatje. Aan het eind van de dag speelde het collectief Sector 8 gamemuziek uit Silent Hill, Donkey Kong en Final Fantasy. Daarnaast was er een vertoning van een aantal bijzondere Nederlandse films: Magistratus: overtura, Omega en vele shorts.

Wat Imagicon gelijk had met een Tsunacon of Nishicon waren de cosplay datingshow, music video show en een dealerroom. Maar ook daar onderscheidde het zich door een grote focus op clubs en hobby’s in plaats van commercie. Er was een eiland van tekenaars als Tom Jilesen, Elsa Kroese en Iris Compiet aanwezig, flyerende enthousiastelingen voor Ghostbusters, Resident Evil en Dr. Who, en vooral veel uitgevers. Wat een liefde voor boeken! Als er één trend is te merken, dan is het dat het geschreven woord weer helemaal hip is. Met dank uiteraard aan printing on demand en specialistische uitgevers als Zilverspoor en Uitgeverij Macc. Dát is de nieuwe manier van boeken uitgeven.
imagicon04_magicaltartan
Is Imagicon nu het lichtend voorbeeld voor de rest? Nee, het is een heerlijke toevoeging die aantoont dat je bést je eigen gang mag gaan. Als dat maar met liefde gebeurt. Van sommige kanten werd de afgelopen tijd nogal aarzelend en sceptisch gekeken naar dit evenement, maar dat bleek onnodig. De eerste Imagicon was een enthousiaste viering van geek culture in Nederland.

Geschreven door Roderick Leeuwenhart via AniDay.nu

GEEN REACTIES