“Mijn tas is het zwaarst, mijn hoofd het volst en mijn vakantie het kortst”, denken veel middelbare scholieren… maar hoe zit dat dan als je jouw schoolsituatie vergelijkt met die in China? Hoe zwaar zijn de tassen daar? Hoe lang duren de lessen en hoe vol zitten de hoofden?

Ergens tussen Pinksteren en Hemelvaart maant een Woerdense docente haar bruggers tot stilte. Ze zitten twee aan twee klaar voor de les; alleen zitten sommigen nog achterstevoren op hun stoel enthousiast te praten. Na een aantal grappen krijgt de docente ze grotendeels stil. ‘Tsja, onrustig. Ze zitten tussen vakanties in en zijn dolgedraaid!”, legt ze uit.

School1

 

 

 

 

 

“Ik ga 30 uur per week naar school denk ik”, zegt de 13 jarige Nederlandse Jamie “en daarnaast doe ik nog mijn huiswerk. Ik maak thuis schema’s met wat ik moet doen. Dat heb ik geleerd zodat ik alleen mijn huiswerk kan maken.” “Meestal doe ik mijn huiswerk meteen uit school”, laat klasgenote Naomi weten. “Dan heb ik ’s avonds lekker vrij. We hebben veel toetsen, vandaag hebben we er wel drie! Maar echt gestrest word ik daar niet van… toch heb ik natuurlijk liever minder huiswerk en toetsen!”

Een Nederlandse havo/atheneumschool vergeleken met een Chinese school in een drukke stad en eentje op het platteland…..

School2

Aan de andere kant van de wereld druppelt een zaterdagklas de 9e verdieping van een schoolgebouw in Shijiazhuang binnen en neemt plaats op houten banken. Na een paar woorden van de docent zitten de leerlingen over hun boeken gebogen te pennen. Allemaal hun eigen vak.

School3Voor de 11jarige Tu Xiaochen is het heel normaal om op zaterdag naar school te gaan. Hij heeft elke zaterdagochtend les. “Ik ben heel blij op school zegt hij. Ik studeer zo’n 9 uur per dag en in het weekend 4 uur. Ik vind alles aan school leuk en de leraren geven interessante lessen!” De wat oudere Miao Zimeng die langs de bewakers door de schoolpoorten loopt, klinkt mindere vrolijk: “Ik werk ongeveer 12 uur per dag aan school. Ook in het weekend. Ik maak me veel zorgen over school en ben vaak moe.” Hij kijkt op zijn horloge en loopt  gehaast door. School4

Naomi en haar vriendin tellen: “We hebben 13 vakken en ongeveer twee boeken per les, een werkboek en een leesboek… we hebben ongeveer 26 boeken. Meestal laten we die in ons kluisje liggen!”

“Het vervelendst aan school vind ik zeulen met boeken en de blokuren”, zegt Fabian. “En het leukst vind ik vakantie, mijn vrienden zien en lesuitval…. Gym en tekenen vind ik ook leuk.”

School5
“Ik vind alle doe-vakken het leukst op school en nieuwe dingen leren en bij mijn vriendinnnen zijn”, geeft Ilse aan. “Het vervelendst op school vind ik de toetsen. Soms voel ik daar wel druk door… maar dat ligt eraan hoe goed ik ben in het vak….”

 

“Wij hebben zo’n 7 toetsen per week” telt de Chinese Tu….”en wel honderd boeken”. Zijn studiegenootjes geven aan dat het ‘maar’ om een dertigtal boeken gaat. De meeste leerlingen nemen de boeken dagelijks mee heen en weer van huis.“Meestal doe ik mijn huiswerk thuis. Vaak helpen mijn ouders me even. Op zaterdag, helpt de docent me”, geeft Tu aan.

School6 In een bergdorp een paar uur buiten Shijiazhuang zijn de schoolbanken ook op zondag gevuld, liggen de tafels vol boeken en zitten er soms wel 100 leerlingen in een klas. De leerlingen komen uit de omliggende plattelandsdorpen en wonen allemaal intern op de campus. De meesten gaan een keer per jaar, met Chinees Nieuw Jaar, terug naar hun ouderlijk huis en volgen alle dagen van de week lessen. “Om zes uur ’s ochtends beginnen we met gymnastiek, om zeven uur hebben we huiswerkles en vervolgens hebben we tot tien uur ’s avonds lessen”, zegt Li Xiao. Alleen de hogere klassen op deze school hebben in het weekend een dag vrij.

“Ik maak me zorgen”, zegt klasgenoot Li Yuang “ik ben zo moe van al het studeren, maar ik moet wel doorgaan anders haal ik het examen nooit en dan zal ik net als mijn ouders op het land moeten werken.” “De docenten geven interessante lessen, maar ik heb soms moeite met concentratie”, zegt Li Xiao die af en toe wegdommelt achter zijn stapel boeken. Toch denken Li en Li dat ze als ze maar hard genoeg hun best doen, ze hun examen wel zullen halen…

GEEN REACTIES