© emirates247.com
© emirates247.com

Apple heeft aangekondigd om met CarPlay de nieuwste modellen van de iPhone een grotere plaats in auto’s te geven.

Vorige week is er op een autoshow in Genève (Zwitserland) door Apple de laatste innovatie in de autobranche verhuld. CarPlay verleent bestuurders toegang tot unieke content van de iPhone hierbij kan je denken aan file informatie, navigatie, muziek en zelfs streaming muziek (Spotify en internet radio). Andere fabrikanten zoals Pioneer, Kenwood en Sony hebben de iPhone al geïntegreerd in hun entertainment units maar Apple gaat met CarPlay nog een stap verder.

© gottabemobile.com
© gottabemobile.com

Tijdens de show pronkten Ferrari, Mercedes en Volvo met de Carplay functionaliteit en ook BMW, Ford, Honda, Kia, Mitsubishi, Nissan, Suzuki en Toyota beloven Carplay te ondersteunen in de toekomstige voertuigen. Dit is een indrukwekkend lijstje en dat zorgt ervoor dat Apple in de toekomst de koppeling alleen maar gaat verbeteren en dat deze functionaliteit misschien wel een standaard optie wordt in de toekomst.

Apple sprak voor het het eerst over haar plannen voor CarPlay op de developer conferentie vorig jaar met de tijdelijk werknaam ” iOS in de auto”. Het feit dat Ferrari, Mercedes en Volvo nu al pronken met de eerste implementaties is een goede ontwikkeling voor Apple fans.

© engadget.com
© engadget.com

Wat zijn de mogelijkheden met CarPlay
Apple benut de Siri functionaliteit om bestuurders zonder handen een contactpersoon te laten bellen, voicemail af te luisteren en automatisch een waarschuwing te krijgen van inkomende waarschuwingen en berichten.

Wat in mijn ogen CarPlay bijzonder maakt is de integratie met de Maps functionaliteit (navigatie), ondersteuning voor Muziek/Podcasts en applicaties van derden (Spotify, Internet radio en andere apps worden in de toekomst aangekondigd).

Apple-CarPlay

Wat maakt CarPlay zo uniek?
CarPlay is vanaf de grond opgebouwd om bestuurders te voorzien van een ongelooflijke ervaring op het gebied van auto entertainment met behulp van een iPhone. De iPhone gebruikers willen hun inhoud altijd bij de hand hebben en CarPlay maakt deze informatie beschikbaar met minimale afleiding.
Het scherm dat gebruikt wordt voor de bediening van CarPlay is een multitouch scherm en de bediening is zoals je gewend bent van de iPhone.

CarPlay is een innovatie in de autobranche. Met de 3G en 4G verbindingen die op dit moment in heel Nederland beschikbaar zijn wordt mobiele content zelfs in de auto steeds bereikbaarder. Aan alle voordelen zijn uiteraard ook nadelen.

Wat zijn de nadelen?
Streaming (internet radio/spotify) en Maps gaan ten koste van de databundel en als je om welke reden dan ook geen bereik hebt dan kan je ook niet gebruikmaken van deze diensten. CarPlay wordt alleen ondersteund in de laatste modellen van de autofabrikanten en je hebt een iPhone toestel nodig met iOS 7 en een lightning kabel (dit betekent een iPhone 5 en later).
CarPlay is afhankelijk van de iPhone. Mocht je hem vergeten of hij gaat onverhoopt kapot dan kan je geen gebruik meer maken van de navigatie, muziek en andere functionaliteiten.

Kortom een leuke ontwikkeling in de autobranche. De CarPlay koppeling geeft veel voordelen voor de Apple gebruiker maar het duurt nog even voordat de meerderheid van de Iphone liefhebbers van deze functionaliteit gebruik kunnen maken. Google, Microsoft en Blackberry hebben aangekondigd ook met een dergelijk systeem bezig te zijn.
Apple heeft op dit moment een streepje voor op dit gebied en ik kan niet wachten totdat Carplay beschikbaar wordt voor mijn auto.

GEEN REACTIES