Sinds enkele maanden ligt er in de telecomwinkels een grote, maar dan ook écht grote phablet: de Sony Xperia Z Ultra. Met zijn gigantische 6,4 inch scherm, met een afmeting van 179.4 x 92.2 x 6.5 mm en een gewicht van 212 gram is het zeker geen toestel dat voor veel mensen is weggelegd.

Er zal echter vast een groep zijn die dit toestel verheerlijkt, want een groot toestel kan ook vele voordelen hebben! Speel een leuke online game tegen je vrienden of bekijk in topkwaliteit een film op het prachtige grote scherm.

sony-experia-z-ultra

Het 6,4 inch scherm heeft een resolutie van 1090 x 1920 pixels, wat neerkomt op een PPI van 344.
De kleuren zijn in orde en de helderheid van het scherm ook. De kijkhoeken zijn ook flink verbeterd ten opzichte van de vorige Xperia telefoons die Sony heeft geproduceerd. Het is niet een scherm wat mij flink heeft kunnen verbazen, maar over het algemeen is het scherm ruim voldoende en heeft Sony een flinke stap vooruit kunnen zetten op het gebied van schermtechnologie.

De overloop van het scherm in het toestel is simpelweg prachtig te noemen, net als het gehele design van de Xperia Z Ultra. Met een mooie glasplaat aan de voor- en achterzijde en een solide rand van aluminium, dat lekker vasthoudt en een “luxe feeling” geeft, heeft Sony weer groots uitgepakt qua design. Het enige toestel van een andere fabrikant wat echt in de buurt komt van het mooie design, is de HTC One, en dat is een prestatie op zich.

Grote voordelen van dit toestel, wat we ook hebben teruggezien bij de Xperia Z en diens opvolger Xperia Z1, vertaalt zich terug in de IP58 certificatie. Dit betekent dat het toestel stof- en waterdicht is.
Met dit toestel kun je dus voortaan zonder problemen in bad even snel een selfie maken!

De camera is redelijk te noemen. Met de 8 megapixel camera aan de achterkant is duidelijk te zien dat Sony zich niet volledig inzet op de camera van de Xperia Z Ultra. Wat verder meteen opvalt, is dat de Xperia Z Ultra geen flits heeft (!). Dit is toch wonderbaarlijk te noemen voor een high-end smartphone die enkele maanden geleden is uitgekomen. De foto’s zijn qua kwaliteit gelijkwaardig te noemen aan de eerdere Xperia telefoons met een 8 MP camera die Sony heeft uitgebracht.

Het toestel is momenteel één van de snelste smartphones/phablets op de markt. Met de Qualqomm Snapdragon 800 chipset aan boord en 2GB werkgeheugen, zet de Xperia Z Ultra de nadruk op goede hardware.

De batterij is echter met een vermogen van 3050 mAh helaas zwak te noemen. Ja, de batterij is groot, maar dan betekent het blijkbaar dat de batterij nóg groter moet worden om een goede dag mee te kunnen aan boord van de grote Xperia Z Ultra.

Conclusie
Je moet er van houden, je moet ermee kunnen werken en je moet er vooral ruimte voor hebben.
Het toestel is krachtig met uitstekende hardware specificaties aan boord en bovendien stof- en waterdicht!

Bij Vodafone is de Sony Xperia Z Ultra in het zwart en wit te verkrijgen in combinatie met een abonnement. Het toestel heeft tevens een adviesprijs van €629,-.

Let op, het toestel zal niet in de broekzakken van je skinny jeans passen!

GEEN REACTIES