Naast onze Taekwondo medaillewinnaar Jeremiah hebben we nog een beroemdheid mogen verwelkomen in ons ASN team! Oscar Yang is zijn naam en hij zal het nieuwe hoofd zijn voor de marketingafdeling. Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens Hollands Got Talent, zijn beste versiertrucs en wat zijn grootste prestaties zijn tot nu toe…

foto 1Oscar, als ik jouw naam Google krijg ik enorm veel hits… ben je beroemd?
Ik denk dat Google mij ziet als een eigenwijze pianist die veel optredens had in zijn jonge jaren. Ik speelde namelijk al piano sinds ik vier was. Het begon allemaal in het Verre Oosten, toen ik nog in China woonde. Mijn moeder was wat ze noemen; een tijgermoeder. Toen ik in haar buik zat wist ze het zeker, Oscar zal later een groot concertpianist worden.

Helaas blijkt daar nu niets van waar maar ach, niemand kan de toekomst voorspellen toch? Desondanks heeft mijn moeder tot mijn 16e alles op alles gezet om mij een reputatie te geven in de muziekwereld. Ik heb aan talloze pianoconcoursen meegedaan waarbij ik verschillende prijzen heb gewonnen. En heb zelfs meerdere concerten alleen gegeven. Daarbij stond ik in verschillende kranten en mocht zelfs een paar keer op televisie verschijnen. Hoewel je veel vindt over mijn carrière als concertpianist, is de informatie niet meer zo actueel. Ik ben nu totaal anders dan degene die Google beschrijft. Vier jaar geleden kon ik nog wel tegen iedereen zeggen: Ja! Google beschrijft precies wie ik ben!

Hoewel Google jou nu niet meer zo goed kan beschrijven, ben ik toch wel benieuwd naar je ervaringen tijdens Holland’s Got Talent…
Holland’s got talent, wat een onvergetelijke ervaring was dat inderdaad. Zoals je vast wel verwacht drong mijn moeder mij natuurlijk weer aan om mee te doen. Ik had hier totaal geen zin in en dacht bij mezelf; ‘kom op, een Aziaat die piano speelt is toch niet heel bijzonder?’. Bovendien, wat moet een Chinees nou weer bij een ‘Hollandse’ talentenshow? Mijn moeder boeide het totaal niet wat mijn mening was en schreef me gewoon in.

Tot mijn grote verbazing was het allemaal minder erg dan ik dacht. De crew, het publiek en de jury waren allemaal aardig voor me en ik kwam zonder moeite door de voorrondes heen. De liveshows waren wel even schrikken, naast dat er meer dan een miljoen mensen naar je kijken terwijl je piano speelt, kon elke fout die je maakte niet meer uit de aflevering worden geknipt. Bij de halve finale dacht ik wel; ‘ja haha, nu is het wel leuk geweest, ik heb mijn gezicht op nationale televisie laten zien, jullie mogen mij nu gewoon negeren en verder hoef ik ook geen aandacht meer’.

Wonder boven wonder ben ik uit de 10 halve finalisten tot de beste 3 gestemd door het Nederlandse publiek. Toen ik de uitslag hoorde moest ik wel even giechelen. ik dacht; ‘goh, als ik in China was zou ik niet eens tot de laatste 3 gestemd zijn, omdat daar minstens een miljoen kinderen beter zijn dan ik’. Maar goed, ik mocht door naar de finale en was uiteindelijk 4e geworden.

Bij alle optredens die ik bij HGT heb gehad heb ik geen één keer een kruis gekregen van de juryleden, waar ik overigens heel trots op ben. Als het wel zo was geweest had ik mijn concentratie zeker kwijt geraakt en was ik niet zo ver gekomen. Na de uitzendingen was ik stiekem toch blij dat mijn moeder mij had opgegeven, omdat ik anders nooit zo’n unieke ervaring mee had kunnen maken. Het was een ervaring om nooit meer te vergeten. Gerard Joling, Patricia Paay en Henk-Jan Smit heb ik allemaal kunnen ontmoeten en ze waren allemaal heel aardig. Ook al merkte ik dat ze minder verstand hadden van klassieke muziek dan op andere gebieden, toch was ik erg blij met alle commentaren die ik heb gekregen.

Waar ben je nog meer trots op behalve je ervaring tijdens HGT?
Waar ik nog meer heel trots op ben is mijn schoolcarrière. Toen ik nog op 3 TTO (tweetalig onderwijs) deed, had ik het zo druk met pianospelen dat ik het beide niet meer kon combineren. Daarom besloot mijn moeder en ik om over te gaan naar 4 havo. Het plan was om een opleiding te volgen op het conservatorium, waar een havo diploma al voldoende was. Toen bleek dat een carrière als concertpianist mij toch niet zo lag, heb ik ervoor gekozen om zo snel mogelijk door te stromen naar de universiteit.

Na mijn havo diploma binnen gehaald te hebben haalde ik mijn hbo-propedeuse diploma binnen één jaar, zodat ik daarmee naar de universiteit kon. Toen ik op de universiteit zat heb ik mezelf bewezen dat ik de universiteit ook aan kan door de universitaire propedeuse ook binnen een jaar te halen. Hier ben ik erg trots op. Natuurlijk ben ik ook trots op alle prijzen die ik heb mogen ontvangen door het piano spelen en alle plekken waar ik heb mogen optreden, zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Maar omdat ik mijn leven nu niet meer op piano richt, vind ik school tot nu toe wel mijn grootste prestatie.

Welke opleiding doe je nu dan?
Ik doe nu de opleiding International Business Administration op de Vrije universiteit en ben geen carrière meer aan het opbouwen als pianist. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat er veel geld te verdienen valt als pianist (behalve als je Wibi heet). Hoewel de roem wel leuk is, heb ik liever een groot huis dan veel aandacht (om grof te zeggen).

Mijn passie ligt nu bij economie. Ik vind het heel interessant wat er allemaal gebeurt in de financiële wereld en ik doe hier graag onderzoek naar in mijn vrije tijd. Daarnaast beleg ik hier en daar een beetje en investeer de rest van mijn tijd graag aan het versterken van onze Aziatische community (ASN-Online).

Ik hoor dat je goed ligt bij de vrouwtjes, heb je nog wat tips voor de mannen?
Iedereen denkt dat ik goed bij de vrouwtjes lig, maar in feite gaat het eigenlijk allemaal om zelfvertrouwen. Iedereen die mij een beetje kent weet ook dat ik een enorm ego heb en dat zal zeker kunnen helpen bij het versieren van je droommeisje. Veder moet je het vooral durven en het gewoon doen. Wees niet bang voor afwijzingen, je kan toch nooit alle meisjes in de wereld aangesproken hebben. Van alle meisjes die je aanspreekt zit er vast wel eentje tussen die je openingszin hilarisch vindt! En voor je het weet heb je al een date!

Goeie ouwe openingszin van mij: Hé, jij hebt een opening en ik heb zin!

 

-Oscar Yang (ASN Ossy)

GEEN REACTIES