Er gingen al heel lang geruchten over een nieuw besturingssysteem voor de Apple smartphones en tablets. Tijdens de World Wide Developers Conference (Apple) was het dan eindelijk zover. Live vanuit San Francisco werd het nieuwe besturingssysteem van Apple gepresenteerd.

Tim Cook, opvolger van Steve Jobs, noemde de iOS 7 de grootste verandering aan het besturingssysteem sinds de introductie van de iPhone. Dit statement wordt ondersteund door nieuwe functies en een compleet nieuwe design.
Het nieuwe ontwerp begint met een vernieuwd lock-scherm met kleinere letters. De icoontjes zijn opnieuw ontworpen en zijn platter dan je gewend bent. Opvallend is het lettertype, de vormgeving, de toegevoegde animaties en de transparantie van de afbeeldingen. De achtergrond beweegt mee als je het toestel beweegt en dit creëert een “nieuwe ervaring van diepte”.

De vernieuwde notificatie en Game Center geven de iOS 7 een andere uitstraling. De kalender is minimalistisch en helemaal in het wit. De mappen zijn verbeterd (applicaties kunnen in verschillende mappen geplaatst worden) en het zelf verwijderen van een item is een belevenis geworden. De Control Center is in een nieuw jasje gestoken. Je kunt de helderheid wijzigen en schakelen naar Airplane-modus via de homescreen met een simpele swipe beweging. Tabs krijgen een nieuw boven- en onderaanzicht en de homescreen is niet langer beperkt tot acht applicaties.

De foto app heeft een revisie gekregen. Door middel van een swipe is het mogelijk om te schakelen tussen camera’s en video. Er zijn een aantal Instagram-achtige functies toegevoegd en het opslaan en groeperen van de afbeeldingen zijn verbeterd. Uiteraard kunnen foto’s en video’s gedeeld worden via AirDrop en iCloud. Net als de rest van het aanbod van Apple heeft Siri een vernieuwde interface gekregen. Er zijn twee nieuwe stemmen; een mannelijke en vrouwelijke stem. Siri is “intelligenter” geworden, systeeminstellingen kunnen veranderd worden en er is meer app-integratie.

Siri speelt een grote rol in het nieuwe besturingssysteem en dan vooral tijdens het autorijden. Via Siri kunnen namelijk apps als iTunes en Maps getoond worden. Berichten kunnen voorgelezen worden en terug gedicteerd worden. Bedrijven als Honda, Mercedes, Nissan en Ferrari zullen deze mogelijkheden ondersteunen. De App store is verbeterd en een nieuwe applicatie is de iTunes Radio, een nieuwe streaming service, waarmee je stations kan creëren op basis van jouw eigen muziekcollectie en luistergedrag.

De iOS 7 komt dit najaar uit, maar ontwikkelaar kunnen een een beta versie kunnen vanaf vorige week een beta versie downloaden.

GEEN REACTIES