Natuurlijk gaat er niets boven de echte bioscoopbeleving, maar de laatste tijd wordt het steeds gemakkelijker om voor een redelijke prijs een thuisbioscoop te installeren die de ervaring van een biosccop wel erg dicht benaderd. Als je een goed groot beeldscherm hebt, een goede surroud receiver en een DVD / blu-rayspeler ben je al een heel eind op weg. Vroeger had je een enorme hoeveelheid luidsprekers nodig, maar nu kun je vaak met een compacte subwoofer en een soundbar luidspreker vrijwel hetzelfde resultaat bereiken.

The Matrix – nog steeds steengoed
Sommige films bieden een geluidskwaliteit waarmee je werkelijk alles uit je home cinema systeem kan halen. Oudere films als de trilogie van The Matrix en de laatste paar Batman films zijn goede voorbeelden. Opmerkelijk is overigens dat de (oudere) Matrix reeks steevast in de top 5 van filmliefhebbers staat als het gaat om audiokwaliteit voor de thuisbioscoop.

Andere films die steeds in deze lijstjes voorkomen zijn:

Starwars episode 1&2 in DD 5.1

Gladiator in DTS 5.1

Lord of the Rings (alle 3 delen)in DTS 5.1

Saving Private Ryan DD 5.1

Zorg voor een juiste instelling

Het is overigens wel aan te raden om je audio goed in te stellen. Dat doe je met z’n tweeën. Een actieve subwoofer zorgt voor dramatische laag-frequente effecten in je thuisbioscoop. Maar hij kan een zorgenkindje worden als je afstelling niet juist is. Een te hoog basvolume overheerst de andere tonen. En bij een te hoge cross-over krijg je een bonkende, onduidelijke bas. Bovendien loop je met zo’n subwoofer al snel de kasn dat de relatie met je buren behoorlijk op de proef wordt gesteld. Tenzij zij net zulke filmfanaten zijn als jijzelf en je ze iedere keer uitnodigt als je een filmpje gaat kijken.

GEEN REACTIES