"verliefd stel"

Heel Manilla staat in het teken van Valentijnsdag. Overal lopen mensen met hartjes, bloemen en teddyberen. Van de campus van universiteiten tot in de sloppenwijken wordt de liefde gevierd. In Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen, is deze Westerse feestdag bijna net zo populair als kerstmis.

Van 1946 tot 1998 is de Filippijnen in handen geweest van de Verenigde Staten. Deze 45 jaar hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van het land en de cultuur. Westerse gebruiken zijn geëxporteerd naar de Filippijnen, zo ook Valentijnsdag.
Een andere reden voor de populariteit van het feest is te wijden aan de religieuze achtergrond van het land. De Filippijnen is het op drie na grootste katholieke land van de wereld. Volgens student Miggy zijn de mensen over het algemeen erg conservatief. Omdat het op een dag als Valentijnsdag geaccepteerd wordt om je gevoelens openlijk te uiten, zijn er extra veel mensen die van deze gelegenheid gebruik maken.

"valentijnsdag op het Ateneo Universiteit"
“valentijnsdag in Manilla”

Rond negen uur s’ ochtends lopen de meisjes al over de universiteitscampus met hun handen vol bloemen, ballonnen en cadeautjes. Op een bankje zitten jongens op hun gitaar te pingelen. Twee vrienden, Renzo en Alexa, bezorgen koppeltjes een fijne Valentijnsdag door ze te verrassen met hun zang- en gitaarspel. Alexa vertelt dat dit van oudsher een manier is voor een aanbidder om zijn geliefde voor zich te winnen. Alexa en Renzo zijn echter gewoon vrienden, maar ook vriendschap wordt gevierd op Valentijnsdag.

"28 jaar gelukkig getrouwd"
verliefd stel in manilla

Vlakbij de campus is een sloppenwijk. Daar klinkt het geluid van Relé en zijn gitaar. ‘’Kijk naar de heldere maan, mijn verzoek is om jou weer te kunnen zien’’, zingt Relé voor zijn vrouw Rosita. Rosita en Relé kennen elkaar van kleins af aan en zijn al 28 jaar getrouwd. Hun liefde werd echter niet geaccepteerd. Relé’s moeder was tegen het huwelijk en haalde hem bij Rosita en zijn twee kinderen weg. Toch vond Relé zijn weg terug naar Rosita. “Ipinaglaban niya ako”, hij heeft voor me gevochten, zegt Rosita met wijds gebaar. Op Valentijnsdag willen zij hun liefde zegevieren door samen te zijn met hun kinderen. Voor een etentje is geen geld, wel heeft Relé wat geld gespaard voor een mooie bos bloemen.
Ook veel andere bewoners van de sloppenwijk hebben niet genoeg geld om iets te ondernemen. Wel wordt er aandacht geschonken aan kleine details als rode nagellak en rode kleding. De jonge buurman Sepolonio vertelt met trots dat hij zijn vrouw trakteert op een etentje bij Jollibee, de goedkope variant van McDonalds.

"The newly weds"
The ‘newly weds’ Scarlet en Kenjie

In de baai van Manilla ligt Ocean Park, een pretpark met een groot overdekt aquarium. Daar staat al weken alles in het teken van Scarlet en Kenjie. Op 14 Februari vond namelijk een wel heel bijzondere plechtigheid plaats: het huwelijk van twee pinguïns. Deze publiekstrekker heeft echter niet de wereldpremière, met spijt in zijn stem vertelt de manager dat China hen voor ging. Het liefdesverhaal van de pinguïns begon drie jaar geleden, toen ze samen vanuit Duitsland naar de Filippijnen werden overgebracht. Uit research blijkt dat wanneer pinguïns elkaar gevonden hebben, zij elkaar voor eeuwig trouw blijven.

"persmoment rondom de pinguins"

Uit heel Manilla had de pers zich verzameld in Ocean Park om de plechtigheid te vereeuwigen. Enige teleurstelling kwam op toen bleek dat niet het echte pinguïnpaar de ceremonie ging voldoen, maar twee acteurs in pinguïnpak. Scarlet en Kenjie waren wel te bewonderen achter het glas in hun rijkelijk versierde hok.

"liefde is universeel"

De westerse invloed is zeer duidelijk te merken in Manilla en we kunnen wel concluderen dat liefde universeel is.

GEEN REACTIES