Nog even en dan is het weer zover. Het Jaar van de Draak maakt plaats voor het Jaar van de Slang. Veel Chinese Nederlanders reizen in deze tijd naar het thuisland af om het nieuwe jaar met vrienden en familie in te luiden. Wie van plan is geld mee te nemen, doet er verstandig aan de regels goed door te nemen. Als u namelijk met € 10.000 of meer reist, bent u verplicht dit te melden bij de Douane.

Douanebeambte Menno van der Meer vertelt er in dit filmpje alles over:

In de Europese Unie geldt de Verordening Liquide Middelen (VLM). Dit houdt in dat als reizigers met 10.000 euro of meer aan contant geld naar een bestemming buiten de EU reizen, verplicht zijn dit te melden bij de Douane. Dat geldt ook voor een soortgelijk bedrag in andere valuta, waardepapieren en reischeques. Bedragen in vreemde valuta moeten omgerekend worden naar euro’s.

Controle
De Douane controleert of reizigers zich aan deze regels houden. Reizigers die zich er niet aan houden, zijn strafbaar en kunnen worden vervolgd door de officier van justitie. In de praktijk houdt het in dat ze een boete kunnen krijgen en, in sommige gevallen, hun vlucht missen. Zonde, want met een kleine moeite kan het voorkomen worden. Meer informatie is te vinden op de website.

Handige links
•U kunt het aangifteformulier hier voorafgaand aan uw reis downloaden en invullen. Maar het formulier is ook bij het douanekantoor op Schiphol te verkrijgen.
•Wilt u nog eens nalezen hoe de meldingsprocedure gaat, klik dan hier.

GEEN REACTIES