Twee weken geleden was het weer zover: de wintertijd ging in. We zetten de klok een uur terug en kunnen hierdoor lekker een uurtje langer in ons warme, heerlijke bed blijven liggen. In tegenstelling tot de zomertijd, waar wij de klok een uur vooruit zetten (bah, een uur minder slaap) kunnen wij heerlijk een uur langer in dromenland blijven voor we richting de echte wereld gaan.

Wat is de oorsprong van de wintertijd eigenlijk? Daarvoor moeten we ons verdiepen in de zomertijd (bah, klok uur vooruit, minder slaap). De heer Willet bedacht meer dan honderd jaar geleden, in 1907 om precies te zijn, dat men in de zomer te lang in bed bleef liggen terwijl het buiten licht is. Door de klok een uur vooruit te zetten zou dit elke dag een uurtje langer zon opleveren. Echter werd Willet niet serieus genomen en werd zijn idee genegeerd. Bijna tien jaar later, in 1916 werd de zomertijd wel ingevoerd om zo energie te besparen. Onze buren de Duitsers starten hiermee en al gauw volgden andere Westerse landen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd echter weer afgeschaft om in 1977 weer (definitief) te worden ingevoerd. De wintertijd die wij kennen is dus eigenlijk de ‘normale’ tijd, voor de zomertijd werd ingevoerd. Tegen de winter aan wordt de klok weer op zijn ‘normale’ tijd gezet: de wintertijd.

Wat zijn de ‘bijwerkingen’ van de wintertijd, behalve het uurtje meer slaap? Volgens onderzoekers zorgt de invoering van de ‘normale’ tijd (de wintertijd dus, goed opgelet) voor meer ongelukken. Er is volgens hen een causaal verband tussen de wintertijd en het aantal ongelukken. Het wordt immers eerder donker en dat vergt om aanpassingsperiode. Het is te vergelijken met een mini-jetlag: onze lichamen zijn tijdelijk een klein beetje in de war door de tijdsverschuiving van één uur (of zit dit gewoon tussen onze oren?). Vooral kleine kinderen schijnen er meer last van te hebben dan volwassenen. Ook komen er meer mensen te laat voor hun afspraak (in de zomertijd) of juist veels te vroeg in de wintertijd. Je zou denken dat men er niet omheen kan met al die (social) media van tegenwoordig maar er zijn toch echt mensen die het zonder doen en dus niet tijdig op de hoogte zijn van de zomer –en wintertijd. Chronobioloog professor dr. Beersma (Rijksuniversiteit Groningen) noemt de overgang van de zomertijd naar de ‘normale’ tijd (juist, alweer goed opgelet: de wintertijd) zelfs ongezond. Hij is van mening dat de maatschappij meer ruimte moet creëren om te kunnen wennen aan de tijdsverschuiving.

Natuurlijk zijn er ook voordelen: energiebesparing en langer licht. Maar het grootste voordeel is natuurlijk het uurtje langer slaap en alleen al daarom: hoera wintertijd!

GEEN REACTIES