Wij houden allemaal van muziek nietwaar? Echter, smaken verschillen. De een houdt van R&B en een ander daarentegen misschien juist van klassieke muziek. Muziek is dus heel subjectief en persoonlijk. Maar ook verschillen smaken in middelen die wij gebruiken om naar muziek te luisteren. Sommige mensen gebruiken liever oordopjes, anderen vinden headphones (hoofdtelefoons) juist fijner. Zelf ben ik ook een grote liefhebber van muziek en had ik toevallig nog nieuwe headphones nodig. Dat bracht mij op het idee om eens een artikel over headphones te gaan schrijven. In dit artikel geef ik een review van vier verschillende headphones, respectievelijk Beats By Dre Studio, Bose Quiet Comfort 15, Bowers and Wilkins P5 en Sennheiser 596. Samen met een paar experts heb ik deze headphones getest. In deze review zal ik ze gaan beoordelen op prijs, geluid en uiterlijk. Deze geef ik dan kort weer met de plus- en minpunten.

BEATS BY DRE STUDIO, PRIJS 299,00 (MEDIAMARKT, BOL.COM)

Om mee te beginnen, Beats By Dre Studio. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat deze headphones momenteel ontzettend hot zijn. Jullie hebben vast wel vrienden of mensen zien rondlopen hiermee. Ze zijn ontwikkeld door niemand anders dan de dokter himself, Dr. Dre, in samenwerking met Monster.

Met het oog op het uiterlijk, vinden we het design strak en zit de headphone fijn. Wat ons opviel aan het geluid was allereerst dat de bass soms té zwaar is, waardoor je als het ware ‘verdrinkt’ in de bass. De lage tonen komen dan niet goed tot hun recht. Het is dus geen neutrale hoofdtelefoon. Dit is dan ook meer een hoofdtelefoon voor de mensen die graag naar Hip Hop en Electro (House/Dubstep etc.), want deze genres moeten het vooral hebben van een goede beat. Hier heeft Dr. Dre rekening mee gehouden bij het ontwikkelen van deze headphone. Als je een headphone zoekt die het maximale uit je muziek haalt, dan is dit naar onze mening geen goede keuze. Verder merkten we dat deze headphone geluid lekt. Voor mij en ik denk ook vele anderen, is dit een grote minpunt. De meesten van jullie die dit lezen zijn waarschijnlijk studenten, die net als ik, vaak met het OV moeten reizen. Heb je het volume op 40% staan, dan kunnen mensen in je nabije omgeving al ‘’meegenieten’’ van jouw muziek. Wat betreft de ‘’Noise Cancelling’’, dit werkt ook niet helemaal naar behoren. Je kunt nog steeds de omgeving horen met de NC aan.

Qua geluid scoort Beats by Dr. Dre volgens ons gewoon onder de maat. Een ander punt is dat je wel batterijen nodig hebt. Opzich is dat niet zo’n heel groot minpunt, maar ze zullen maar opeens leeg zijn. Daar zit je dan met je headphone, waar je 300 euro voor betaald en die je dan niet eens kan gebruiken. Misschien denken jullie nu van: ‘’Heeft deze gast iets tegen deze Beats ofzo?’’. Nee, totaal niet. Ik ben een echte fan van Dr. Dre en zijn werk. Tuurlijk zien de Beats er goed uit, maar het geluid laat veel te wensen over. Voor deze prijs kun je naar onze mening veel betere headphones krijgen. Als je goed geluid voor Rap, Hip Hop, R&B, Dubstep/House wilt, al die extra’s niet nodig vindt en het geld er voor over hebt. Dan kun je overwegen deze aan te schaffen.

Pluspunten: Goed geluid voor Rap, Hip Hop, R&B, Dubstep/House. Goede zware bass. Strak design.
Minpunten: Batterijen nodig. Lekt geluid. Té zware bass. Matige geluidskwaliteit voor andere muziekgenres. Te duur voor wat je in verhouding krijgt.

BOSE QUIETCOMFORT 15 (QC15), PRIJS 349,00 (MEDIAMARKT)

Wij kennen het merk Bose allemaal wel als luxe audio en Hi-Fi specialist. Hun producten staan al jarenlang bekend om hun uitstekende kwaliteit.

Allereerst het uiterlijk. Wat ons als eerste opviel, was de hardcase waarin de headphone zat. Deze hardcase is echt ideaal. Hierdoor kun je de headphone met een gerust hart in je case en vervolgens in je tas of koffer stoppen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze geplet worden. Bij de Beats bijvoorbeeld, kan dit niet, daar zit geen hardcase bij. Opmerkelijk was verder, dat er visitekaartjes in de case zaten, die je aan familie en vrienden kunt geven.
Over het algemeen ziet de headphone er luxe uit en zit het zeer comfortabel. Echter, had het design wel meer robuust mogen zijn. Het heeft wel echt een typisch ‘Bose-look’.

Wat het geluid betreft, de geluids- en noise cancelling kwaliteit is echt ontzettend goed. deze headphone doen echt wat Bose belooft. Zodra je de noise cancelling aanzet, merk je vrij weinig of helemaal niets van hinderlijk geluid. Of je nou in de trein zit, of in de schoolkantine. Ik heb ze zelfs geprobeerd in de Rotterdamse metro’s en ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van hoe goed het geluid van buiten merendeels werd ‘’gecanceld’’ (in het verkeer kan dat gevaarlijk zijn, daar niet van). Het geluid is verder zuiver, de lage en hoge tonen komen er goed uit. De bass is niet zo zwaar, dus mocht je iets luisteren met bijvoorbeeld een viool op de achtergrond, dan kun je ondanks de bass, deze viool nog gewoon goed en scherp horen. Ook bij deze headphone heb je batterijen nodig, één AAA batterij om precies te zijn.

Goedkoop is deze headphone zeker niet. Het is wat aan de prijzige kant. Maar zodra je ze op hebt, wil je gewoon heel je muziek collectie afgaan. Of je nou een student bent die hard moet studeren voor zijn/haar tentamens in de biblio-/mediatheek, of iemand die vaak met het OV of vliegtuig gaat, dit is echt een headphone waarmee je ongestoord van je muziek kunt genieten.

Pluspunten: Noise cancelling werkt uitstekend. Uitstekend geluidskwaliteit. Zeer comfortabel.
Minpunten: Batterijen nodig. Hoog prijskaartje.

Lees verder…(click here) voor de volgende pagina.

GEEN REACTIES