Een loungeplek met verschillende tafeltjes bij kaarslicht. Bij elk tafeltje zit een man en een vrouw. Het ene stel is druk in gesprek, het andere stel weet niets tegen elkaar te zeggen en de stiltes zijn haast dodelijk.. Welkom bij Speeddating!

Een aantal weken geleden heb ik voor het eerst in mijn leven gespeeddate. Vriendinnen (Nederlandse vriendinnen) hebben mij als kado een bon gegeven om te gaan speeddaten. Zij vertelden dat ik dit echt een keer in het leven gedaan moet hebben. Die avond ben ik online op de webiste gaan kijken. De site zag er overzichtelijk en professioneel uit. Op de agenda zag ik een geschikte datum en ik heb toen mijn kado verzilverd. Ik vond speeddating spannend, leuk en hilarisch tegelijkertijd. Hoe speeddating te werk gaat, ga ik hier uitleggen.

Wat ik een voordeel van speeddating vind is dat je buiten je sociale contacten andere mannen leert kennen. In mijn vriendengroep werken de meesten in de zorg, onderwijs en kinderopvang. Zelf werk in ook in de zorg (psychiatrie). De meeste collega’s zijn vrouwen, getrouwd, homo of psychiaters die eruit zien als een nerd. Speeddaten is een goed excuus om eens bij een ander vijvertje te kijken naar andere visjes.

Ik vond het wel spannend. Op die avond zou ik 19 mannen ontmoeten. Bij binnenkomst krijg je als vrouw een nummer toegewezen. Ik had nummer 10 en het nummer staat voor een tafel die je krijgt toegewezen. Daarnaast krijgt ieder deelnemer een kaartje met je naam erop en een consumptiebon. In dit vouwkaartje staan alle namen van de mannelijke deelnemers in. Achter elke naam kan je ‘ja’ of ‘nee’ invullen. Je vinkt ‘ja’ aan als je een klik hebt. ‘Nee’ vind je uiteraard aan als je de man in kwestie niet meer wilt zien. Er is een inloop, dus de deelnemers gaan bij de bar wat drinken bestellen en dan wordt er uiteraard heen en weer gekeken of er iets interessants tussen zit.

Ik ging bij tafel 10 zitten. Als vrouw krijg je een tafel toegewezen en dus hoef je niet van de ene tafel naar de andere tafel te gaan. De mannen lopen bij elk volgend ronde naar de volgende tafelnummer toe. Elk ronde duurt 3 minuten. Je hebt dus 3 minuten om elkaar te leren kennen en te checken of er een klik is. Het einde van zo’n 3 minuten ronde wordt ingeluid met een bel. Tijdens die avond heb ik bij een deelnemer meegemaakt dat 3 minuten wel erg lang duurde en je afvroeg: “Wanneer gaat die bel nou?” Toen de 3 minuten eindelijk voorbij was, was ik ‘Saved by the bell”. Maar er waren ook een aantal ontmoetingen bij waarvan de 3 minuten wel erg snel voorbij waren.

Ik moet zeggen dat het best vermoeiend is om zoveel mannen op een avond te ontmoeten. Telkens weer dezelfde vragen gaan beantwoorden of dezelfde vragen stellen breekt op een gegeven moment je op. Het was spannend en vermoeiend tegelijkertijd.

Maar gelukkig was er de pauze. Tijdens de pauze is er ook genoeg gelegenheid om  onder het genot van een hapje en een drankje elkaar beter te leren kennen bij de bar.

En daar ging weer de bel: de pauze is voorbij en de vrouwen gingen weer naar hun tafel. Op zo’n avond komen er verschillende mannen met verschillende achtergronden: de een is postbode, de ander is registeraccount, een ander werkt bij de politie en de ander is engineer. Wat mij opviel is dat er redelijk veel deelnemers in de ICT werkt.. (Op die avond zo’n 3-4 ICT’ers) Zowel hoog- als laagopgeleiden komen dus op zo’n speeddating evenement op af. Voor wie alleen met hoogopgeleiden wilt daten worden er ook hoogopgeleiden speeddatingsavonden georganiseerd.

Na de pauze gaat het zelfde aan toe als voor de pauze. De vrouwen hebben een tafelnummer toegewezen gekregen en gaan weer naar hun tafel toe. De mannen moet weer na elk ronde naar het volgende tafeltje lopen.

Aan het eind van de avond is er nog de gelegenheid om aan de bar een drankje te bestellen. De avond toen ik ging speeddaten, bleven de meeste deelnemers dan ook aan hangen om elkaar beter te leren kennen. Wat mij opvalt is dat iedereen geheimzinnig doet over of je een ‘ja’ of ‘nee’ hebt aangevinkt. Niemand heeft het erover. Ook wordt er hierover niet nagevraagd.

Dan wordt de speeddatingavond afgesloten en levert iedereen zijn/haar kaart in bij de gastvrouw van de speeddating. De gastvrouw verteld hoe de procedure verder verloopt. Iedere deelnemer ontvangt de volgende dag via de mail een zogenaamde matchmail. Hierin staat met wie je een match hebt en met de contactgegevens van je match.

Het was vrij laat in de avond en ik moest de volgende dag weer vroeg op om te werken. Ik ging na de uitleg direct naar huis. De volgende dag kreeg ik inderdaad een matchmail in mijn inbox. 10 mannen hadden bij mij een ‘ja’ aangevinkt. Wat natuurlijk strelend is voor je ego. Of ik nog een keer ga speeddaten? Ik vind dat je wel een keer in het leven gedaan moet hebben, want het is iets weer totaal anders dan traditioneel daten en je ontmoet eens andere mannen dan buiten je eigen netwerk. Een nadeel is vind ik wel dat je inderdaad mannen van buiten je eigen netwerk ontmoet, maar dat je niet echt een gezamenlijke interesse hebt. Daarom denk ik dat ik niet nog een keer ga speeddaten.

 

GEEN REACTIES