Zaterdag 9 juni 2012, 18.00 – 19.45: Nederland VS Denemarken. Geen fervent voetbalkijker, geen fan, weinig verstand van de regels, maar als Nederland speelt, tijdens het Europees Kampioenschap en Wereldkampioenschap, moet er toch even gekeken worden als het kan! Twee jaar terug werd ons kleine landje maar liefst tweede van de wereld. Helaas geen wereldkampioen maar tweede…toch iets om trots op te zijn! Het Europees Kampioenschap anno 2012 wordt door ons elftal gezien als dé kans om eindelijk die titel te pakken. Gaat hen dit lukken? 

De uitslag is bekend, de Denen hebben gewonnen van ons. Hoe moet dat straks tegen onze buren en Ronaldo? Menig Nederlander zal zich hetzelfde afvragen. Het is algemeen bekend dat Duitsland en Portugal een aardig potje kunnen voetballen, zelfs voor de voetbal-leken onder ons. Maandenlang werd gevreesd: Nederland zou in de zwaarste groep zitten en de vraag was of Nederland überhaupt verder zou komen dan de groepsfase. “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” lijkt op te gaan voor het Oranje-elftal. Waar Nederland in 2008 en 2010 mooi begon werd de eerste poule-wedstrijd tegen Denemarken verloren met 0-1. Echter, toen Nederland in 1988 Europees kampioen werd verloor Oranje ook de eerste wedstrijd. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Duitsland en Portugal: niet bepaald een ‘pies of keek’. Maar in 2008 werd hetzelfde gezegd: Nederland zat in de ‘poule des doods’ en voor Frankrijk en Italië (beide landen werden Wereldkampioen) werd gevreesd. Tot ieders grote verbazing won ons Oranje-elftal van deze twee grootheden en niet zo’n beetje ook! De vreugde was echter van korte duur toen de Russen ons de kans op het kampioenschap afpakten door te winnen tijdens de kwartfinale. Afgezien hiervan, Nederland won wél van twee voormalig Wereldkampioenen in de groepsfase.  Oranje  maakte weliswaar een slechte start tegen de Denen maar wie weet maken zij dit ruimschoots goed tegen Duitsland en Portugal. Zal de geschiedenis zich herhalen, zal Nederland (eindelijk) kampioen worden? Zal de tweede van de wereld (eindelijk) die felbegeerde titel binnenslepen en zich Europees Kampioen 2012 mogen noemen? Zal 2012 ‘ons’ jaar worden? Helaas is Octopus Paul niet langer onder ons en zullen wij dus het zonder zijn voorspellende gaven moeten doen. Kwestie van afwachten dus…Hup Holland, Hup!

 

GEEN REACTIES