Als voorgerecht een apergesoepje, als hoofdgerecht biefstuk met champignons, en als nagerecht tiramisu met slagroom toe. En vooruit dan maar: als afsluiter koffie met een stukje chocola. Sonja Bakker zal dit niet goedkeuren voor de lijn, maar wij, vrouwen houden nou eenmaal van lekker eten. 

Er zijn duizenden dingen om op een date te gaan doen, maar vaak is uiteten gaan een van de meest voorkomende dates. Tijdens het daten leer je degene kennen onder het genot van een hapje en drankje. Je bent in feite aan het ‘proeven’, je leert elkaars persoonlijkheid kennen. Wat voor vlees heeft degene in de kuip? Hoe is degene qua karakter? Heeft hij ambities? Is hij gelovig? Hoe ziet hij de toekomst? Je bent aan het aftasten of degene past bij jou. Een relatie kan een tussengerecht zijn of hoofdgerecht. Een tussengerecht is een relatie dat geen toekomstperspectief heeft. Het is leuk voor hier en nu. Een tussengerecht is iets waarmee je, je bezighoudt, totdat het hoofdgerecht zich aandient. Want: een tussengerecht vult je maag niet, het stilt alleen je trek. Het hoofdgerecht daarentegen vult je maag wel. Het hoofdgerecht is iets waar je reikhalzend naar uitkijkt… Degene is de ware voor je, deze persoon vult jou compleet aan. Hij maakt je aan het lachen, huilen, boos, wanhopig en blij tegelijkertijd. Je bent emotioneel verbonden aan hem. Hij is je beste maatje, je allerliefste maatje. Als er iets leuks voorvalt, dan wil je hem het liefst bellen om hem het nieuws vertellen. Of als er iets vervelends gebeurt, dan wil je het liefst in zijn armen getroost worden. Je kan je leven niet meer zonder hem voorstellen. Dan weet je dat je te maken hebt met het hoofdgerecht.

Het is prima om je in de tussentijd bezig te houden met het tussengerecht, maar pas op dat je, je niet teveel bezighoudt met het tussengerecht, waardoor je het hoofdgerecht uit het oog verliest als dat zich aandient… Soms weet je niet of je relatie slechts een tussengerecht of hoofdgerecht is. Achteraf kan toch blijken dat een relatie een tussengerecht was. Soms is het van te voren al duidelijk of degene een tussengerecht is. Dit is dan de zogenaamde ‘scharrel’. Als het voor beide partijen duidelijk is dat er geen toekomstperspectief is, dan is het wel zo fair om aan te geven dat jullie slechts scharrels zijn. Niet zo prettig als je erachter komt dat je ‘maar’ een scharrel bent, terwijl je, jezelf als het hoofdgerecht beschouwt… Hoe kom je erachter of je ‘maar’ een scharrel bent??? Uiteraard kan je vragen aan degene hoe hij de relatie met jou ziet of hoe hij de toekomst met jou ziet (begint hij vaag te brabbelen, dan weet je genoeg…). Maar er zijn genoeg signalen om op te merken of je een scharrel bent of niet. Stelt hij je voor aan zijn vrienden en familie? Dan zit je goed. Je voorgesteld worden aan zijn ouders is een goede graadmeter. Betrekt hij je bij zijn persoonlijke leven of zijn het maar oppervlakkige praatjes? Is hij echt geïnteresseerd in jou of heb je het idee dat hij niet echt luistert?

Of je met een tussengerecht of een hoofdgerecht te maken hebt, dat is niet altijd duidelijk. Belangrijk is dat je weet wat jij wilt en dat je elkaar beter leert kennen door veel met elkaar af te spreken. Wellicht kom je er tijdens het diner achter dat degene niet jouw smaak is. Of je komt er gaandeweg achter dat je te maken hebt met het hoofdgerecht. Daten en elkaar leren kennen is een groot proeverij. Wat voor de één niet smakelijk is, is het voor de ander wel. Smaken verschillen.

 

GEEN REACTIES