Netwerken is het leggen/onderhouden van contacten, puur om er achteraf gebruik van te maken als het nodig is. Dan worden mensen dus gebruikt als middelen. Daarom is netwerken moreel onverantwoord: heel slecht. Gek dus, dat netwerken tegenwoordig zo wordt toegejuicht. Al vanaf de tijd dat ik op de middelbare school zat ging ik naar carrièrebeurzen, waar er continu borrels waren. Negen van de tien boekjes die ik in mijn handen kreeg geduwd, gingen over het belang van netwerken. Natuurlijk wist ik allang wat netwerken was. In mijn eigen ervaring was het vooral jezelf ongemakkelijk voelen, en alleen uit beleefdheid met andere mensen moeten praten. Daarnaast ook nog proberen om zelf niet als een onbelangrijk persoon uit de hoek te komen, zonder arrogant te lijken. Tenslotte moet je ook nog eens luisteren naar de zelfophemelende verhalen van je gesprekspartner, en daarop reageren alsof hij/zij uiterst interessant is.

Zelfs in de jaren op de universiteit, bleven deze ongemakkelijke situaties bestaan. Ik werd vaak uitgenodigd op studie- en carrièreborrels. Voor mij was dit niet meer dan bierzuipende mensen, die enkel oog hadden voor het zoeken van een mooie liefdespartner. Maar natuurlijk, dit alles heb ik over voor mijn carrière. Want netwerken schijnt dé manier te zijn om een nieuwe baan te krijgen, nieuwe klanten te vinden en nieuwe informatie op te doen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben écht geen contact gestoorde die zich ongemakkelijk voelt bij elk gesprek. In tegendeel, ik vind mezelf best open en spontaan. Netwerkevenementen waren echter nooit voor mij weggelegd.

Twee jaar geleden werd ik uitgenodigd op een sollicitatie voor een bestuursfunctie. Hierop volgend was een etentje met daarna een netwerkborrel. Ik was vergeten te zeggen dat ik eerder weg wilde, dus was ik uit beleefdheid genoodzaakt te blijven voor de borrel. Het eten liep geleidelijk over in de borrel, en al tijdens het eten raakte ik in gesprek met mensen waarmee het goed klikte. Op het gegeven moment moest ik naar de wc, en werd ik gelijk aangesproken door andere mensen. Grappig was, dat ik ook een klik had met deze mensen. Uiteindelijk heb ik waarschijnlijk 80% van de aanwezigen gesproken.

Ik geef eerlijk toe, dat niet iedereen een even fijne gesprekspartner was. Van alle mensen die je op een borrel spreekt zijn er ook minder leuke, maar dat weerhield mij niet om mijn kansen te benutten de goede gesprekspartners te vinden. Gelukkig ontmoette ik veel interessante mensen met inspirerende verhalen. Een enorm voordeel van netwerkevenementen, is dat je aan niemand vast zit. Iedereen is gekomen om te netwerken, niet om levensverhalen uit te horen. Sommigen willen dit echter wel, maar schroom niet om te zeggen dat je even de andere kant op wilt. Als het niet klikt, klikt het niet. En zelfs als iemand anders eerder weg wilt, hoef je je niet beledigd te voelen. Als iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is in contact is een businesskaartje of e-mailadres alleszeggend.

Maar toch, waarom zou ik het doen? Ik word later tandarts, ik heb geen goed netwerk nodig. Na mijn opleiding weet ik zeker dat ik makkelijk aan werk kom. Ik heb het al druk genoeg met mijn eigen vrienden, waarom zou ik meer contacten leggen? Echter ben ik intussen toch heel actief geworden in het netwerken. Mijn persoonlijke doel is vooral om bijzondere levenservaringen te horen van mensen, eventueel met betrekking tot het zakenleven. Eigenlijk maakt het niet uit of dit nou de buschauffeur is, de caissière bij de supermarkt of mijn buurman. Op een netwerkevenement kom je echter mensen tegen die heel ergens anders vandaan komen, en ook bereid zijn deze informatie met je te delen. Zonder bijbedoelingen. Er worden wekelijks netwerkevenementen en borrels georganiseerd. Als advies wil ik graag meegeven om eens een netwerkevenement bij te wonen. Je weet maar nooit of je goede contacten tegenkomt. Binnen twee uur kan je al vijftig nieuwe contacten hebben gemaakt. Doe vooral niets als je je er niet comfortabel bij voelt, maar probeer het eens uit. Try before you die! Er valt niets te verliezen, maar het netwerk dat je aanlegt is onbetaalbaar.

Heel veel succes, maar vooral heel veel plezier.

Hopelijk tot snel!

By Joanna (@GO_WEST_Kamers)

 

GEEN REACTIES