Sinds juli 2011 geslaagd en nu zit ik in mijn Gap Year. Ik was nooit van plan geweest om een tussenjaar te nemen, maar ik was zo druk bezig met mijn eindexamens en de tijd vloog voorbij…

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Yun Chien. Ik ben negentien jaar en zit nu dus in mijn tussenjaar. Tijdens mijn middelbare schoolperiode (en dan vooral in de bovenbouw) werd mij al aangeraden om mij zoveel mogelijk te oriënteren: meelopen met een student, open dagen bezoeken, proefstuderen. Noem het maar op. Gewoon een kijkje nemen bij verschillende opleidingen. Ook bij de opleidingen waar je interesses in eerste instantie niet liggen. Daar was ik ook wel mee bezig. Alleen het probleem bij mij was, dat ik zo veel interesses heb. Voor mijn gevoel toen, een beetje te veel. De ene periode kon ik dan zo overtuigd zijn van een bepaalde studiekeuze, terwijl ik een tijd later weer gevallen was voor een andere studie. Zo zijn er vele opleidingen die ik voor ogen had, waaronder: Bouwkunde, Culturele Antropologie, Algemene Sociale Wetenschappen, Geneeskunde, Communicatiewetenschappen, Media en Cultuur, Liberal Arts and Sciences en zo velen meer. Zoals je ziet, allemaal opleidingen in verschillende richtingen. Er was een tijd dat ik zelfs in het buitenland wou studeren! Het feit dat ik helemaal niet wist welke richting ik op wilde, maakte het er ook niet makkelijker op.

De tijd drong. Ik moest en zou een keuze maken. Geen denken aan dat ik een tussenjaar zou nemen. Dat vond ik maar tijdverspilling. Uiteindelijk kwam ik op het idee om Liberal Arts and Sciences in Maastricht te studeren, omdat het een brede studie is en het ligt niet ver van de grens (zo ben ik toch een beetje in het buitenland). Ik had het gevoel dat het dé perfecte keuze was voor mij. Ik had me er ook ingeschreven, maar op de één of andere manier stelde ik het steeds uit om mijn inschrijving af te ronden. De inschrijfdeadline had ik gemist. Waarschijnlijk voelde ik onbewust dat dit toch niet de geschikte opleiding voor mij was.

Zodoende zit ik in mijn tussenjaar. Nu ik erop terugkijk, heb ik er helemaal geen spijt van. Ik heb nu alle tijd om mij te oriënteren, ik heb de gelegenheid om uit te rusten, voor te bereiden op het komend schooljaar én ik kan wat bijverdienen. Ik kan de dingen doen die ik al zolang wilde doen. Ik heb mij bijvoorbeeld aangemeld voor ASN. Voordat de zomervakantie begon had ik gelukkig een baan gevonden bij een hotel, waar ik nog steeds werk. Mijn eerste horeca baan. Ik leer hier ook allemaal dingen die ik anders niet zou leren. Weer een leuke ervaring erbij én het staat ook nog eens goed op mijn CV. Uiteindelijk heb ik ook een passende studie gevonden: Chinastudies. Ik ben namelijk heel erg geïnteresseerd in de Chinese cultuur. Het allerbeste van mijn tussenjaar is, is dat ik hierdoor super gemotiveerd ben voor mijn studie. Ik kan niet wachten om te beginnen.

Yun Chien

 

 

 

GEEN REACTIES