Robert Pattinson kennen we allemaal als Edward Cullen, de bloeddorstige vampier in Twilight, maar in Bel Ami speelt hij Georges Duory, de jonge verleider die alle vrouwen om zijn vingers kan winden. Bel Ami is Frans en betekent ‘goede vriend’. De titel slaat terug op Georges. Hij valt in goede smaak bij de vrouwen en enkelen noemen hem Bel Ami.

Het verhaal begint als hij zijn oude leven als soldaat achter zich heeft gelaten en in Parijs een oude vriend van hem tegenkomt: Charles Forestier. Zodra Georges hem heeft ontmoet, begint zijn eigenlijke nieuwe leven. Georges is een knappe, maar arme man. Hij heeft ambities die hij wil waarmaken: rijk en belangrijk worden. Deze ambities maakt hij waar door met de vrouwen van de rijke mannen te slapen die hij heeft leren kennen door de connecties van zijn oude vriend Charles Forestier.

Hij wordt door Forestier uitgenodigd om bij hem te komen eten. Daar wordt hij voorgesteld aan de vrouw van Forestier, Madeleine. Ook de baas van de krant, Rousset, en zijn vrouw, en een getrouwde vriendin van hen: Clotilde. De avond eindigt met het feit dat Georges een baan wordt aangeboden om bij de krant te komen werken. Deze accepteert hij maar al te graag. Ondertussen flirt hij met alle vrouwen die op zijn pad komen.

De vrouwen die hij aan de haak slaat, zijn voornamelijk oude vrouwen. Clotilde windt hij ook om zijn vingers. Zij huurt een hotelkamer waar zij elkaar stiekem kunnen ontmoeten om seks te hebben. Later gebruikt hij deze kamer ook als hij met een andere vrouw naar bed wil. Zo wisselt hij regelmatig de vrouwen af. Zij weten uiteraard niets van zijn praktijken, ze denken dat hij alleen met haar intiem contact heeft.

In de film komen er veel momenten voor waarin je ziet dat Georges seks heeft met de vrouwen, het wordt echter nergens erotisch. Er zitten spannende momenten in de film, maar nergens bereikt de film echt een climax. Ergens is het verhaal erg ongeloofwaardig. Hoe kan het nou dat alle rijke vrouwen op hem vallen en dat ze niet doorhebben dat hij alleen maar op hun geld uit is? Bovendien komen de mannen van deze vrouwen er niet achter.

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw. Dit kun je voornamelijk zien aan de kleding die de acteurs en de figuranten dragen. Ik vond de setting en de kleding ouderwets en daardoor ook een wat mindere film, maar als je van ouderwetse liefdesverhalen houdt, moet je zeker naar Bel Ami gaan!

Kristel Jong

 

GEEN REACTIES