Op 8 februari was het dan zover. Music Bank* World Tour trapte zijn eerste concert in Europa af in Parijs en ik (als ASN representative) mocht daar bij zijn! De artiesten die een 10.000 zitplaatsen tellende concertgebouw mochten vullen waren: BEAST, Girls’ Generation, 2PM, SHINee, SISTAR, U-Kiss, T-ARA en 4Minute.

De artiesten zouden een dag voor het concert komen. Rond 15:00 uur zou de eerste groep van artiesten komen en rond 18:00 uur de tweede groep. De aankomsttijden en de vliegschema’s waren bekend gemaakt door Korean Connection, een van de organisators van het concert. Nieuwsgierig zoals altijd, ging ik maar ook even heen om te kijken hoe het was. Nog nooit had ik zoveel fangirls (en fanboys, maar over het algemeen meer fangirls) gezien. Tegen 15:00 uur stond er een rij van meer dan 500 enthousiaste fans. Er was zelfs eerste hulpverlening aanwezig, bang dat door de drukte mensen flauw zouden vallen of werden onder getrapt waarschijnlijk.

Toen de artiesten uitkwamen, klonk er een oorverdovend gegil. Het leek net alsof Justin Bieber of de Backstreet Boys (voor de oudere generatie) waren gekomen. Er werd geduwd en getrokken en zonder dat ik het door had, werd ik zelf ook door de menigte meegesleurd naar de uitgang. Geen wonder dat er een eerste hulpverlening erbij stond, want ik werd namelijk zowat letterlijk doodgeplet.

’s Avonds, voordat de klok middernacht sloeg en het 8 februari werd, stonden mensen al in de rij voor het concertgebouw. Iets meer dan 100 mensen hadden slaapzakken mee en dekens en waren vastberaden om de nacht bij het concertgebouw door te brengen, in de kou bij ongeveer -6 graden. Gelukkig mochten ze later naar binnen en in het concertgebouw liggen tot 6u ’s ochtends.

De volgende ochtend rond 10.00 uur stond er al een enorme rij. Ondanks de kou (rond het vriespunt) waren de fans dolenthousiast. Fans uit heel Europa waren speciaal voor dit concert gekomen. Dat was duidelijk te zien door de verschillende vlaggen die ze hadden meegenomen om hun eigen land te vertegenwoordigen. De Koreaanse media waren volop aanwezig om enthousiaste fans te interviewen. Ze stonden verbaasd te kijken naar alle “buitenlanders” die hun taal konden spreken en K-pop liedjes konden zingen en dansen. Ze konden er geen genoeg van krijgen.

Rond 17:00 uur werd er een persconferentie gehouden. Eén member van elke groep was uitgekozen om de pers te woord te staan. Ook KBS CEO Jun Jin Kuk was aanwezig om vragen te beantwoorden. Helaas werden de meeste vragen in het Frans en/of Koreaans gesteld en vertaald. Veel van de vragen en antwoorden heb ik dus niet meegekregen. Wel werd er in het Engels verteld dat Music Bank van plan is om een wereldtournee te maken (met verschillende acts). De volgende stop wordt 15 maart in Vietnam en ze zijn verder nog van plan om eentje in Indonesië, Hong Kong, Los Angeles en Brazilië te organiseren.

Aan het einde van de persconferentie (dat hooguit een half uurtje duurde) kwamen de groepen één voor één naar buiten voor een groepsfoto. Daarna mochten de aanwezige pers ook het concertgebouw in en het concert bijwonen. Rond 20.00 uur was het dan eindelijk zover. Het concert begon met een knal en alle artiesten stonden op het podium en zongen samen het lied Les Champ Elysées. De presentatoren voor de avond waren Lee Jang Woo (acteur) Choi Sooyoung (Girls’ Generation) en Sohn Mina (KBS presentatrice en spreekt Frans).

Het eerste optreden werd gegeven door U-Kiss (bestaande uit 7 members). Ze zongen een medley van nummers waaronder Man Man Ha Ni en hun nieuwste nummer Neverland. Na U-kiss volgde SISTAR (4 members) met hun nummers Ma Boy en So Cool. Na deze twee groepen was het tijd voor een Special Dance Stage door Hyoyeon (Girls’ Generation), Hyuna (4Minute), Hyomin (T-ARA) en Bora (SISTAR).

4Minute (5 members) volgde na de special stage met Hot Issue/Muzik en Heart to Heart. Gelijk daarna kwam er een tweede special stage met Soohyun (U-Kiss) en Hyorin (SISTAR). Samen zongen ze Friend you give me a reason. Daarna was het de beurt van SHINee (5 members). Alle fangirls gingen los en een oorverdovend gegil klonk door de zaal. Helaas kon één van de members niet aanwezig  zijn (de leider Onew), maar dat mocht de pret niet drukken. Samen zongen ze hun hit nummers Hello en Lucifer en het hele publiek zong met volle borst mee.

2PM (6 members) mocht het tweede gedeelte van Music Bank openen en zongen 10 out of 10 en hun nieuwste nummer Hands Up. Ik moet toegeven, 2PM was één van de artiesten die het publiek uit hun dak kon laten gaan. Ze waren in ieder geval één van de meest energieke artiesten van de avond.  T-ARA (7 members) volgden en zongen een medley van nummers waaronder Bo Peep en Why Are you being like
this
en een heel nummer van Lovey Dovey; hun nieuwste nummer. T-ARA heeft een
succesvol jaar achter de rug met hits als Cry Cry en Roly Poly. Ook zijn de members actief op verschillende vlaktes zoals variety shows en drama’s. Eén van de members, Eungjung (bekend van drama Dream High) kon helaas niet optreden vanwege een blessure aan haar knie, desondanks kwam ze wel op het podium om zichzelf voor te stellen aan het publiek.

Een derde en de laatste special stage volgde met Junsu (2PM), Hyunseung (BEAST), Taemin (SHINee) en Kevin (U-Kiss). Samen zongen ze de ballad More than words. Na deze special stage, was het BEAST (6 members) die het publiek mocht vermaken. Zij zongen een medley van Breath, Shock en Fiction en een heel nummer van Beautiful. BEAST gaf, als één van de eerste Koreaans groepen, een solo concert in Berlijn op 11 februari.

Last but not least, het laatste optreden was van Girls’ Generation (9 members). Zij zongen een medley van Genie, Hoot, Gee en Mr. Taxi en een heel nummer van The Boys. Een week voor Parijs waren zij, als één van de eerste Koreaanse artiesten, te gast bij Late Show met David Letterman en de populaire ochtendshow: Live with Kelly. Ook hielden ze een succesvolle fan signing event in New York. Meer dan 1000 mensen kwamen opdagen en de beveiliging van Best Buy (de winkelketen waar het gebeurde) moest zelfs genoodzaakt de deuren sluiten (wat niet was voorgekomen na Lady Gaga). Een week later mochten ze in Parijs ook deelnemen aan een ander prestigieuze Franse show: Le Grand Journal (waar ik ook aanwezig mocht zijn). Hun album The Boys is ook 2 weken geleden in Amerika uitgebracht en een week geleden in Parijs. Een eerste volledige Engelstalige album zal dit jaar volgen.

Music Bank in Paris is ook uitgezonden in Korea op zaterdag 18 februari. Voor degenen die het interessant vinden om het te kijken, er zijn zat clips op YouTube te vinden. Ik heb het zelf nog een keertje teruggekeken en wat mij het meest is opgevallen is dat de Koreanen heel veel van de volgende houden: 1) huilende fangirls, 2) dansende fans, 3) fans met vlaggen van verschillende landen en 4) meezingende fans. Als je ooit bij zo’n show bent en je wilt op TV komen, dan zal ik je in ieder geval aanraden om één van de bovenstaande opties te kiezen.

* Music Bank is een wekelijkse muziekprogramma van het Koreaanse televisiestation KBS. Koreaanse artiesten die actief zijn, promoten hun nummer hier. Elke week is er ook een K-chart opgesteld; een lijst met de top Koreaanse nummers dat op dat moment populair zijn. Er wordt ook elke week een award uitgegeven aan de nr. 1 van de lijst. Elke vrijdag wordt het rond 10:30 uur (Nederlandse tijd en 18:30 Koreaanse tijd) uitgezonden. Voor de geïnteresseerden, live stream is beschikbaar op het internet.

 

Dandan Zhou

GEEN REACTIES