Op de Asian parties worden er Sex on the Beach, White Russian, Black Russian en Vodka Martini gedronken. Het hoofdbestanddeel van deze dranken is wodka. Bijna iedereen kent wel wodka. Wodka wordt meestal gelinkt met Rusland, want als ik Rusland zegt, dan denken de meesten gelijk aan wodka. Het is één van de populaire sterke drank. Maar waar wordt wodka van gemaakt? Waar komt wodka en het woord eigenlijk vandaan? Voor wat voor problemen heeft wodka gezorgd? Wanneer wordt het gedronken?

De meeste wodka wordt gestookt uit zetmeel/suikerrijke plantenmaterialen, zoals granen, rogge, aardappels of tarwe en wordt vaak opgeslagen in de omgeving met houtskool, waardoor alle geuren en onzuiverheden verdwijnen. Daarom bevat de meeste wodka bijna niets anders dan alcohol en water. Het wordt gedistilleerd tot maximaal 95% en wordt daarna verdund met water. Hierdoor ontstaat het alcoholpercentage tussen 35% en 70%, hoewel het traditioneel rond de 40% ligt. Dit percentage is de optimale sterkte dankzij het onderzoek van de Russische scheikundige Dmitri Mendelejev (voor scheikundigen is hij een bekend persoon dankzij zijn uitvinding van het periodieke systeem der elementen van scheikunde). De Russen drinken wodka meestal bij de zakuska (klein hapje), zoals cracker met daarop rode bieten of sjproty ( gerookte sprattus in blik). Ze nemen dan een hapje en drinken de wodka in een keer op. Wat een vreemd fenomeen in Rusland is, is dat sommige Russen een slokje wodka nemen voor hun ontbijt.

De herkomst van wodka is nog steeds controversieel. Polen beweert dat wodka al gestoken werd aan het begin van de achtste eeuw in Polen. In de kroniek van Vjatka uit de twaalfde eeuw werd  melding gemaakt over het bestaan van een wodkadistilleerderij ongeveer 800 kilometer ten oosten van Moskou. Wodka werd voor het eerst in Rusland gestookt voor farmaceutische doeleinden. Het Nederlandse woord wodka is een omzetting van het Russische woord vodka (Cyrillisch: водка). Het is een verkleinwoord van het woord voda (Cyrillisch: вода) dat ‘water’ betekent. Dus het woord vodka betekent letterlijk ‘watertje’. Dat zie je dus ook aan de helderheid en de hoeveelheid (shot-glaasje) van de vloeistof dat gedronken wordt.

In het midden van de zestiende eeuw is de consumptie van wodka in Rusland (toen Moskovië) explosief gestegen. Omdat er ook accijnzen van alcoholische dranken geheven wordt door de Russische overheid in die periode, wordt het drinken van wodka gestimuleerd door de overheid. Tsaar Ivan de Verschrikkelijke opende dan de eerste door de overheid gerunde herberg (kabak), waar mensen gezellig wodka konden drinken. Steeds meer Russen dronken wodka vanaf die periode. In de Sovjet-Unie in de jaren zeventig van de vorige eeuw, dronken er zelfs zoveel mensen wodka dat de productieactiviteit sterk gedaald was in dat land. Werknemers dronken namelijk op het werk wodka. Met als gevolg dat de werknemers steeds dronken waren op hun werk. De laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, pakte dit probleem aan door de alcoholcampagne waarin hij verbood om alcohol op de markt te brengen. Het gevolg was dat de productieactiviteit inderdaad gestegen was, maar de staatsinkomsten aan accijnzen daalden en de gezondheid van de bevolking verslechterde. Het laatste komt doordat mensen zelf allerlei rotzooi gingen stoken, waardoor ze alcoholvergiftigingen opliepen.

 


Randy Gong

 

GEEN REACTIES