Je hebt allerlei verslavingen, zoals alcohol, drugs of gokverslavingen, maar sinds de komst van het internet zijn mensen ook hieraan verslaafd. Een internetverslaving betekent dat je extreem veel op het internet zit. Voornamelijk door online spelletjes, chatten, het bezig zijn met sociale media of het bezoeken van forums en dat vele uren achter elkaar. Meestal is het internet ook nodig voor school of voor je werk. Daarom wordt een internetverslaving niet altijd serieus genomen.

Een internetverslaving is eigenlijk bijna hetzelfde als alle andere verslavingen. Net zoals bij drank en drugs kan men zich helemaal van de werkelijkheid afsluiten en een heel nieuw leven voor zichzelf vormen, waarin ze andere persoonlijkheden aan kunnen nemen of relaties opbouwen die perfect lijken te zijn.

De problemen die een internetverslaving oplevert zijn eigenlijk heel voor de hand liggend. Men verliest het besef van tijd achter de computer en door de uren die worden gespendeerd achter het beeldscherm, kan men de dingen die in het normale leven heel belangrijk zijn niet meer of onvoldoende doen. Het grootste probleem is het slaaptekort. Sommigen slapen maar vier uur per dag. Dit kan funeste gevolgen hebben voor hun werk, omdat ze te weinig slaap krijgen, maar het kan ook zijn dat ze tijdens werktijd verder gaan met hun verslaving en daardoor hun werk verwaarlozen. Maar ook dingen zoals huishoudelijk werk en zorg voor hunzelf (eten, wassen, etc.) kunnen verwaarloosd worden. Relaties in de familie kunnen achteruit gaan en vriendschappen gaan verloren. Het virtuele leven is dan belangrijker geworden dan de realiteit waar je in leeft.

Internet krijgen is tegenwoordig heel makkelijk geworden. Het is overal beschikbaar. Bijna iedereen heeft wel een smartphone met internet, zelfs middelbare schoolkinderen. Hierdoor is het nog verleidelijker om eraan verslaafd te worden. Zodra ik in een trein zit en ik kijk om me heen, dan zie ik iedereen druk bezig zijn met hun smartphone of hun tablet. Zelfs tijdens etentjes zie ik mensen met hun smartphones in hun handen in plaats van te socializen met elkaar.

Natuurlijk heeft het internet zo zijn voordelen en is het niet meer weg te denken uit ons leven, maar het moet wel gebruikt worden op een manier dat andere dingen er niet door achteruit gaan. Men moet zijn prioriteiten niet uit het oog verliezen en niet te ver wegzakken in het makkelijke internetleventje, dat zo voor de hand ligt. Want het gaat zo gemakkelijk. Dit is ook mijn eigen ervaring. Zodra ik erachter kwam wat ik allemaal met het internet kon doen en hoeveel er nog was om te ontdekken, zat ik uren achter de computer te chatten, e-mails te schrijven, te lezen, informatie te halen voor werk, maar ook andere dingen die eigenlijk nergens voor nodig zijn, nu nog steeds eigenlijk. Misschien dat ik stiekem dan wel een heel klein beetje verslaafd bent.

 

Dandan Zhou


GEEN REACTIES