Onlangs was er weer het Groot Dictee der Nederlandse Taal afgelegd. Talloze discussies gingen er weer aan vooraf. Althans dat heb ik van iedereen gehoord. Mensen hadden het erover dat het dictee niet meer zo veel zin had. Ten eerste omdat er al jaren geen Nederlander heeft gewonnen. (Een Belg beheerst het Nederlands beter dan een Nederlander zelf…), en ten tweede omdat er om de haverklap nieuwe spellingsregels bedacht worden waardoor mensen op een gegeven moment niet eens meer weten wanneer iets goed of fout is.

Daarnaast ontstaan er jaarlijks weer nieuwe woorden die zich langzaam maar zeker diep in onze woordenschat nestelen. Zonder erbij na te denken zeggen we soms woorden die totaal nergens op slaan. Maar blijkbaar blijven deze gekke woorden toch een grote indruk bij ons achter te laten. Kijk maar naar het woord ‘swaffelen’, dit woord is onlangs de geschiedenisboeken ingegaan als HET woord van 2008. Uit een internetpeiling is dit woord met een grote voorsprong geëindigd op de eerste plek.

Mocht je niet weten wat dat precies betekent, dan kan je het woord googlen (wat ook weer een goed voorbeeld is van een woord dat zomaar uit het niets is ontstaan).

Hoe komt het toch dat we eigenlijk net zoals kleine kinderen onze eigen woorden bedenken? Dat we deze woorden ook weer gebruiken als we in gesprek zijn met onze vrienden. En dat ze ons ook daadwerkelijk begrijpen! Waar komen deze woorden toch vandaan vraag ik mezelf af.

Meer van dit soort woorden kunnen we terugvinden op de website van Van Dale, waar de internetpeiling heeft plaatsgevonden.

Daar vinden we op de tweede plek het woord ‘wiiën, waarschijnlijk is het voor velen zelfs een heel normaal begrip geworden. En weet je ook al niet meer beter.

Mijn interpretatie van dit woord is dat het waarschijnlijk met gemakszucht te maken heeft. Je kan namelijk tegen een ander zeggen, dat je gister heel leuk met een vriend of vriendin met de Wii hebt gespeeld. OF je zegt gewoon, ik heb gister gewiiëd. In principe zal iedereen je dan ook direct begrijpen. Nintendo heeft dus niet alleen een nieuwe game console gemaakt, maar ook meteen een nieuw woordje voor onze Nederlandse taal bedacht. 😉

Andere woorden als bankendomino of horroropa, zijn woorden die wat meer aan actualiteit gekoppeld zijn. Maar ook na het horen van deze woorden zal je snel door hebben waar het over gaat. Want niet zo heel lang geleden stonden de kranten namelijk vol met de kredietcrisissen over de hele wereld en gestoorde opa’s.

Toch blijft het raar, dat we op zo’n manier onze eigen woorden in het Nederlands kunnen bedenken. Misschien moet ik vanaf nu ook maar constant gekkewoorden gebruiken, in de hoop dat een van mijn woorden ooit in het Groot Dictee der Nederlandse taal komt?

By Irene

 

GEEN REACTIES