Het koudste seizoen van het jaar is aangebroken en de aandoenlijke feel good film I Don’t Know How She Does It verwarmt menig harten. Strategisch gezien een excellente timing. Vermoeid Nederland en uitgeputte moeders kunnen rustig ademhalen; je bent niet alleen in het hectische moederschap. Dat wordt wel bewezen door de film I Don’t Know How She Does It, waarin Carrie Bradshaw de rol van Kate vertaalt in een degelijke acteerprestatie.

Kate is de moeder en carrièrevrouw die menigeen wel kent; ze schiet je haastig voorbij op stations, met haar weelderige haar, vol cakeresten van de zelfgebakken (lees: gekochte kant en klare) cake voor haar dochtertje. Haar wereld wordt omlijst door het bestaan van haar dochtertje en zoon, voor wie ze een goede moeder probeert te zijn. Echter ondervindt ze moeilijkheden om dit te balanceren met haar carrière, die haar steeds meer mogelijkheden biedt. Maar meer mogelijkheden als carrièrevrouw betekent ook meer moeilijkheden… Thuis wachten er namelijk twee lieve koters die smeken om een mama die er echt voor ze zijn. Niet alleen voor de centjes, maar – surprise, surprise – voor de speciale moedermomenten.

Ook manlief schraapt alle minuten bij elkaar die hij met zijn drukbezette vrouw kan spenderen. Hoe kan ze haar huwelijk combineren met haar baan als manager bij een financieel management bedrijf? En is het verstandig om nieuwe carrièrekansen aan te nemen in New York, en minder quality-time voor de snoezige kleintjes thuis over te houden?

De boodschap van de film is helder en warm, maar weet de kijker niet genoeg te ontroeren, doordat het script is bezaaid met een buitensporig mierzoete laag. Daarnaast is het camerawerk zeer monotoon en dat maakt het enigszins saai om naar te kijken. Wél geeft Pierce Brosnan als Kate’s nieuwe baas Jack een charmant tintje aan de comedy. De vraag blijft natuurlijk of hij een verleiding zal vormen voor Kate, of zal haar huwelijk standhouden in dit hectisch uitgekozen bestaan?

Daarentegen zijn de ‘time freeze’-momenten in de film, waarbij Kate even uit de situatie stapt en haar gedachten de vrije loop laat, wel heel amuserend. De zuurstokroze sfeer in de film wordt interessant afgewisseld met de duistere kant van haar drukke bestaan, de twee aandoenlijke doetjes die hun geliefde mama missen en haar man Richard, die het liefst zijn Kate, zoals hij haar heeft leren kennen, terug wil. De heerlijk herkenbare gênante momenten (want laten we eerlijk zijn, we’ve all been there) geeft toch een vermakelijk tintje aan de film.

Echter wordt I Don’t Know How She Does It gekenmerkt door een gebrek aan scherpe of interessante dialogen. Wel zal de kijker verblijd zijn door de zoetsappige dialogen die het einde inluiden, en zo ook een nieuw begin voor de familie Bradshaw.

De film is, bewust of onbewust, perfect getimed voor de tijd van het jaar; een aanrader voor de mensen die heerlijk uit willen rusten in niet al te volle zalen met de sneeuwvlokjes nog vers in hun haren, en hun hart op de goede plaats. Deze film zal ongetwijfeld niet je verstand raken, maar misschien je hart overwinnen – welkom in de wereld van Kate Bradshaw.

Geschreven door Tessa Vijlbrief

GEEN REACTIES