Het winterse weer heeft zijn entree gemaakt deze decembermaand. Koud en nat weer zorgt voor verstopte neuzen, en de zakdoekjes zijn niet aan te slepen. Waar voorheen aangeraden werd om een neusspray te gebruiken, zou ik jullie deze winter iets anders willen aanraden: het net geopende Sichuan restaurant SānSān in Rotterdam.

Het restaurant is eigenlijk nog niet geopend (officiële opening 15 januari ‘12), maar heeft haar deuren wel open gezet voor waaghalzen en liefhebbers van de keuken van Sichuan. Voor de leken onder ons: een keuken die gekenmerkt wordt door zoet/zuur pittig eten. Bij binnenkomst valt meteen op dat de eigenaar (tevens de chef-kok) een andere aanpak heeft dan wat we van de meeste Chinese restaurants gewend zijn. Wat betreft het interieur heeft de eigenaar het zover gekregen om het zowel een moderne als authentieke sfeer uit te stralen.

Bij binnenkomst krijgen we een tafel aangewezen en worden we voorzien van nootjes. De bediening zelf is erg vriendelijk. Je moet ze wel nadrukkelijk roepen als je iets van ze wilt. Ze kunnen op sommige punten toch net iets beter aansturen, maar dit is logisch aangezien het restaurant nog maar net open is. Na een korte blik op de kaart zijn we er al snel uit. We kiezen enkele gerechten uit waaronder als voorgerecht de soep Sun La Tong (四川酸辣汤) en als hoofdgerechten de Chilli Boiled Fish (水煮鱼), Sizzlin Beef(水煮牛肉), Chicken of the Chilli Garden (辣子鸡丁), Osmantus Pork(桂花肉丝) en de Tofu of Grandmother Ma (麻婆豆腐). Op de vraag hoe pittig we het eten willen hebben antwoorden we uiteraard: Sichuan spicy! Voor degenen die niet zo erg pittig eten, kunnen er uiteraard mildere versies worden besteld.

Het eten wordt ondanks dat het redelijk druk was in het restaurant, snel geserveerd. De gerechten zijn pittig, sommige zeer pittig, maar dit mag de pret niet drukken. Je hebt immers niets in een Sichuan restaurant te zoeken als je totaal niet tegen pittig eten kan. De porties zijn niet te groot, maar ook niet te klein. Bij de gerechten wordt witte rijst geserveerd om de pittige smaken iets te neutraliseren. De gerechten zelf zijn zeer smakelijk. Na enkele happen begon mijn neus al te snotteren, maar de smaak van het eten deed mij verlangen naar meer. Een echte aanrader is de Tofu of Grandmother en de famous Chilli Boiled Fish.

Na heerlijk gegeten te hebben, en de nodige kommen rijst en drankjes te hebben genuttigd, maken we nog even een praatje met de eigenaar. De man komt zeer gedreven over en vertelt ons dat hij ook van plan is workshops voor bedrijven en particulieren te geven om ze wat van zijn kennis (die hij in Sichuan heeft opgedaan) mee te geven. Al met al verlaten we voldaan het restaurant. De pittigheid wordt langzamerhand weer minder. Maar ondanks de regen en harde wind hebben we enorm genoten en komen we zeker terug.

 

Restaurant: SānSān
Adres: 
Hang 33, 3011 GG Rotterdam
Tel: 
010-4115681
Website:
 www.sansan33.nl
Gemiddelde prijs :
€16,00 per gerecht

 

By Lyang Deng

 

 

 

GEEN REACTIES