Gezien de pepernoten al sinds september in de winkels liggen (elk jaar vroeger lijkt het wel) is het ons niet ontgaan: december, Feestmaand! Het begint met Sinterklaas op 5 december, gevolgd door Kerst op 25 en 26 december en we sluiten de maand goed af met Oud en Nieuw. Jaja, het is alweer bijna zover, het nieuwe jaar staat voor de deur!

De Goedheiligman heeft ons land inmiddels al verlaten en het is nu tijd om de kerstboom van zolder te halen en op te tuigen. Ook al wordt er thuis geen Kerst gevierd, een kerstboom hoort er toch wel bij! Staat namelijk toch wel heel gezellig, een mooi versierde boom in de woonkamer. De boom wordt afgestoft, alle ‘naalden’ worden gefatsoeneerd (het is een neppe) en het versiersel krijgt ook een opknapbeurt om alles presenteerbaar te maken (als je het doet, doe het dan ook gelijk goed, nietwaar?).

Een kerstboom versieren is niet zomaar even een klusje dat in tien minuten geklaard wordt. Het vergt inzicht en concentratie en men dient uitgebreid de tijd te nemen. We willen immmers niet dat de boom pijn aan onze ogen doet, maar een lust voor het oog vormt. We nemen deze taak dan ook uiterst serieus en trekken er tijd voor uit. Het hele plaatje moet namelijk wel kloppen!

Allereerst: welke kleur? Vroeger was het gebruikelijk om vooral rood in de boom te verwerken. Een mooi contrast: rood en groen en toch wel dé kerstkleuren. Maar anno 2011 is alles toegestaan (niet gaan overdrijven natuurlijk). Zilver, goud, roze, wit, het mag allemaal en het kan allemaal! Een bezoekje aan de Intratuin zorgt voor veel inspiratie. Begin december, als de Goedheiligman weer terug is naar Spanje is de Intratuin al helemaal in kerstsfeer en een walhalla voor degenen die nog een boom en/of versiersel moeten halen (of alleen inspiratie willen opdoen). Dit jaar zien we vooral veel zilver, naast het traditionele rood. Wees creatief, maar bedenk wel: too much is too much. De boom moet nog wel te zien kunnen zijn…dus als er totaal geen groen meer aanwezig is dan betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat het ‘iets’ minder enthousiast kan met de slingers en kerstballen. Keep it simple and sophisticated…less is more! Kwestie van een goede balans tussen de ‘hoeveelheid’ boom en versiering.

De lichtjes in de boom mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Deze komen het meest tot hun recht wanneer het (half)donker in de kamer is. Stekker erin en voila: it’s Christmas all over! Dan is het genieten van een kop warme chocolademelk (mét slagroom natuurlijk, de goede voornemens starten immers pas in het nieuwe jaar), een mooie kerstfilm (The Sound of Music komt jaarlijks op tv…favourite of all times!) en af en toe een blik werpen op de mooie boom die daar in de hoek van de kamer staat: niet teveel aanwezig, maar toch de blikvanger in de kamer. Deze boom blijft nog wel even staan, zeker tot na het nieuwe jaar.

Er zijn weleens jaren geweest dat de boom tot (ver) in februari nog steeds als blikvanger gold in de woonkamer. Waarom? Simpel: niemand heeft zin om de boom op te ruimen. Dus blijft deze staan totdat iemand van het gezin, meestal (altijd) is dat ma omdat zij doorheeft dat als zij het niet doet…de boom net zo goed het hele jaar kan blijven staan. Nog niet eens een slecht idee, scheelt weer een bezoek aan de zolder, afstoffen en versieren, oppert pa. Maar het hele ritueel (zolder, afstoffen, versieren) hoort er toch bij en zouden wij voor geen goud willen missen! Oh Christmas tree, Christmas tree…what a joy it will be! Merry Christmas and a Happy New Year everyone!

 

By Ailin Chou

GEEN REACTIES