Betrap jij jezelf wel eens op de gedachtes “ik heb een nieuwe winterjas nodig, die van vorig jaar kan echt niet meer”, “ik ga grijze pumps aanschaffen, want die kleur heb ik nog niet” of “ik moet de nieuwste MacBook Air hebben!”? Schaam je niet, want je bent niet de enige.

Tegenwoordig is dit doodnormaal. De wereld om ons heen verandert. De tijd gaat door en nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen vliegen ons om de oren. De mens van nu is ook veel welvarender vergeleken met vroeger. Allemaal heel positief; toch moeten we op onze hoede zijn.

De iPhone, laptop, televisie op je kamer, schoenencollectie of een kast vol kleding. Voor sommigen zijn dit basisbehoeften. Helaas ben ik hier zelf niet eens een uitzondering van. Open mijn volle kledingkast, en de kledingstukken vallen je letterlijk aan. Bekijk mijn schoenenkast en dan val je flauw van het aantal paren. Zelfs een iPhone, laptop en eigen televisie kan ik van mijn wish list schrappen. Enerzijds ben je tevreden en van mening dat je alles al hebt wat je hartje begeert; anderzijds komt de drang weer omhoog om meer dingen te willen kopen en word je hebberig.
images (29)Verwend noemen we dat. De mens is hedendaags zo verwend door de moderne wereld dat we soms geen onderscheid meer kunnen maken tussen basisbehoeften en luxe behoeften. Eerst had je nog geen internet op je mobiel, laat staan zo’n high tech mobiel. Ik kreeg mijn eerste mobieltje op mijn 13e. Een standaard Nokia waarmee ik sms’jes kon versturen naar mijn vriendinnetjes en naar huis kon bellen. En trots dat ik was! Als je tegenwoordig zo’n eenvoudig mobieltje hebt, moet je de moed bij elkaar zoeken om hem uit je jaszak te halen in de Ik-heb-een-iPhone- of-BlackBerry –omgeving (P.S. de HTC Desire en Samsung Galaxy zijn ook erg vermakelijk hoor  ;-)).

Wat kunnen we hieraan doen? Of beter gezegd, wat zou jij zelf kunnen doen? Because, face the facts: het veranderen van je denkwijze of houding is je eigen karweitje. Een hebberig, veeleisend of verwend persoon zijn, pak je alleen maar jezelf mee. Een verwende samenleving is eveneens nadelig. Het is natuurlijk niet te ontkennen dat we in een andere tijd leven waarin Apple onze beste vriend, Google onze betrouwbaarste studiegenoot is en geld zomaar uit de lucht komt vallen. Wees tevreden met wat je hebt, realiseer je dat er meer is dan alleen materialistische producten en besef je bovendien dat niet iedereen op de wereld zo welvarend is.

Plotseling ben je dan tevreden met je winterjas, vind je alleen zwarte pumps voldoende en is je normale laptop prima.

 

Joyce Ji

GEEN REACTIES