Het was 1997, de avond was net gevallen en het weer was ijzig koud, maar de hemel des te helder. Ik liep over de dijk op weg naar huis. En opeens was daar een fel licht, een soort bol dat langs de hemel scheurde. In een paar seconden was het voorbij en liet mij perplex achter. Wat was dat?!

Deze vraag heb ik mij jaren gesteld en pas net heb ik het antwoord gevonden op mijn vraag. Dit verschijnsel is dus een ‘vuurbal’ of ‘bolide’. Een bolide is een stuk meteoriet dat door de dampkring heen schiet en verbrandt. Wanneer hij door de dampkring komt laat het een lichtspoor achter zich en verdwijnt weer in een paar seconden. Een meteoriet is dus eigenlijk puin dat uit de ruimte op aarde valt.

Op 13 oktober 2009 werd er in Nederland ook een vuurbol gezien. Hij maakte deel uit van een zeldzame categorie van meteoren, die ook wel superboliden worden genoemd. Eigenlijk zijn het kleine asteroïden die een doorsnede hebben van zo’n tien meter en meestal honderden tonnen wegen.

Zulke superboliden hebben invloed op seismografen en kunnen infrageluid produceren dat duizenden kilometers verder op te vangen is met detectors. Voorbeelden zijn de vuurbol die in 1997 boven de in Texas gelegen stad El Paso explodeerde en de superbolide die twee jaar geleden over een deel van Slovenië raasde.

Meteoroïden hebben een snelheid van wel 10 tot 70 kilometer per seconde.  Dat is ongeveer 35.000 tot 250.000 km/h. Meteoroïden verdampen wanneer zij op aarde vallen. Slechts een klein deel bereikt de aarde echt. De oudste meteoriet op aarde is wel 4,56 miljard jaar, zoals de meeste meteorieten die op aarde zijn gevonden.

Waaruit bestaat een meteoriet dan eigenlijk? Je hebt verschillende meteorieten. De meeste bestaan uit ijzer (en magnetisch) of gesteente. In een meteoriet zijn zelfs olivijnkristallen gevonden! En daarom heeft deze meteoriet de bijnaam: edelsteenmeteoriet.

By TinYee Tang

 

GEEN REACTIES