Nog nooit van dit woord gehoord? Dat kan kloppen, omdat het namelijk een Engelse samentrekking is van de woorden Friend en Enemy. Tegenwoordig lijkt het alsof we een talent hebben voor het creëren van nieuwe woorden. Gaat er een belletje rinkelen bij de woorden vlogs, webisode en flashmob? De term frenemy is geweldig bedacht: een vijandige vriend(in). Ze lijken te vertrouwen en zijn poeslief tegen je, maar maken je achter je rug om zwart.

Vooral bij vrouwen komt het veel voor. Vals gedrag, jaloezie, roddels en ondermijnende en als compliment vermomde opmerkingen. Wij, vrouwen, kunnen er wat van. Maar hoe herken je ze, waarom komt het voor en bestaat een frenemy überhaupt? Frenemies bestaan in alle soorten en maten. Er bestaan extreme, maar ook bijna onherkenbare varianten. Van een vriendin die zo nu en dan een dubieuze opmerking maakt, een vriendin die regelmatig zonder reden een afspraak afzegt, tot een persoon die egoïstisch is, liegt, roddelt en zelfs steken onder water kan geven.

Frenemies zijn moeilijk te herkennen. Soms ontpopt je vriendin na jaren vriendschap zich in een frenemy. Kenmerkend gedrag en bepaalde streken zijn vaak goed verborgen. Ze gaat mee winkelen en zorgt ervoor dat zij, en niet jij, de must-haves koopt. Er is een sfeer van continue concurrentie. Ze is alleen in de buurt, wanneer zij iets nodig heeft. Ze kan alleen afspreken en langskomen, wanneer het haar uitkomt. De als verborgen beledigingen kunnen ook hard aankomen. “Het is niks voor mij, maar echt jouw stijl”. “Zo, make-up is echt handig en kan veel verbergen, vind je niet?”. “Deze outfit staat je geweldig, veel beter dan wat je normaal draagt!”. “Had je vanochtend haast?”.

Hoe een persoon zich tot een frenemy ontwikkelt, is moeilijk te verklaren. Het is bijvoorbeeld te wijten aan onzekerheid, jaloezie of rivaliteit tussen vriendschappen. Je wilt net zo knap, slank, intelligent en succesvol zijn. De beste oplossing is samen erover praten. Wanneer dit niet mogelijk is, is de beste oplossing om de vriendschap oppervlakkig te houden. Een vriendschap met een persoon die je tegenwerkt, voegt niets aan je leven toe. Beter een paar echte vrienden die je kunt opbellen om middernacht, dan veel oppervlakkige vriendinnen die in feite kennissen zijn.

Pas natuurlijk op dat je zelf niet een frenemy wordt. Wanneer je merkt dat je innerlijke jaloezie en valsheid naar boven komt, ga dan bij jezelf na wat je bezielt en praat er met je vriendin over. Waarom deed ik zo? Waarom werd ik vals en jaloers? Als je iets onaardigs hebt gedaan, bied je excuses aan en leg uit wat er aan de hand was. Vertel bijvoorbeeld dat je stiekem jaloers bent op haar nieuwe bijbaan, haar mooie figuur of hoge cijfers. Ze zou je kunnen helpen met het zoeken naar een gaaf bijbaantje, je helpen met studeren en jullie kunnen samen gaan sporten! Hierdoor kan jullie vriendschap nog beter worden.

Echte vrienden zullen blijven bestaan, maar frenemies ook. De kunst is om ze te herkennen en te vermijden, maar onthoud: keep your friends close, but your enemies closer.


By Joyce Ji

GEEN REACTIES