Column: Pingen

Ik dacht laat ik deze column wijden aan hetgeen wat iedereen op een dagelijkse basis doet…namelijk berichtjes sturen via hun telefoon via populaire apps als Whatsapp, Blackberry Messenger, etc.
Wat vroeger sms-en was is nu zonder meer vervangen voor het pingen. Wat betekent ping-en eigenlijk? Pingen is afgeleid van het berichtjes sturen onder blackberry gebruikers (die door middel van hun Blackberry PIN een berichtje ping-de naar elkaar) en dit is blijven steken en wordt nu dus door iedereen gebruikt.

Hoe werkt het
Whatsapp:
een v betekent dat je iets gestuurd hebt en vv betekent dat diegene het daadwerkelijk ook ontvangen heeft.

Blackberry Messenger:
een D betekent dat je iets verstuurd (senD) hebt en R betekent dat diegene het ook daadwerkelijk gelezen (Read) heeft.

In de tijd dat iedereen nog sms-de had je na het ontvangen van het sms tot de volgende dag om iets terug te sturen en probeerde je het bericht binnen 24 uur te beantwoorden zodat je niet onbeleefd of ongeïnteresseerd wilde overkomen. Haalde je de norm van 24 uur niet dan bood je je excuses aan in de eerste regels van het sms-je en indien nodig gaf je aan wat de reden was. In die tijd was het versturen van een sms duurder, had niet iedereen niet altijd zijn telefoon bij zich, had niet iedereen
overal bereik en nog veel belangrijk had niet iedereen beltegoed.

Helaas kom je hiermee vandaag de dag niet ermee weg vooral als je Blackberry Messenger gebruikt aangezien de andere persoon kan zien of een bericht “ongeopend” of “geopend” is. Bij Whatsapp weet je of die persoon het bericht wel of niet heeft gekregen door de enkele en
dubbele v.

Etiquette
De vraag blijft dus wat is de etiquette voor het terugsturen van een ping als je op werk/school bent, aan het chillen bent met vrienden, op een date bent of n de bios.
Zou je dan je status moeten aanpassen of moeten mensen er niet vanuit gaan dat mensen op een ping reageren binnen een uur tijd en had je beter kunnen bellen?
Dit is een vraag die ik aan iedereen stel om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en krijg verschillende antwoorden. Sommige mensen zeggen dat ze hun status veranderen, anderen zetten hun telefoon op stil, of zetten hun telefoon weg en anderen blijven constant door pingen. Ik zelf probeer daar ook balans in te vinden en ik probeer zo min mogelijk te pingen als ik aan het werk ben en/of in gezelschap.

Tips & Trucs
1) Je kan aan het laatste bericht meestal uitmaken
waar alle voorgaande berichten over gingen.
2) Eindig altijd met een punt of smiley, want dan is
je gesprekspartner genoodzaakt alles te lezen.
3) Mocht je geen berichtjes willen ontvangen zet
dan je data service uit, zodat je niet gestoord wordt
4) Zet het geluid uit zodat je niet elke keer een
berichtje/geluidje hoort als een bericht binnenkomt
5) Groepchats zijn de grootste afleiding voor de
gebruikers daarom raden we jullie aan om hier zo snel
mogelijk uit te gaan.

Leuke Afkortingen
OXOX Huggs & Kisses
L8R Later
WEG Wicked Evil Grin
WWYC Write When You Can
AYS Are Your Serious
Y2K You Are Too Kind
URH You Are Hot
?4U Question For You

Kortom ik heb het even snel gehad over de historie, hoe het werkt, etiquette, tips & trucs en leuke afkortingen. Het enige wat ik nog niet heb gehad is jouw mening wat de juiste etiquette is rondom pingen…wil je deze met me delen dan kan je dit witteren (@asnonline), achterlaten op onze facebook (asnonline) of naar mij toe mailen.

By Melvin (melvin@asn-online.nl)

GEEN REACTIES