Wil jij voor mij een koffietje halen? En haal voor de rest ook wat nu je bezig bent. Weet je wat, doe mij toch maar een decafé latte met magere melk, wil je? In gedachte schiet je hem af. In het echt doe je wat je opgedragen wordt. Daar gaat je vurige wens. Hem. In de zee. Geboeid en vastgemaakt aan wat cementbrokken.

Koffie halen, ieders klusjes doen, weinig betaald krijgen en meer werken waarvoor je, je contract hebt getekend. Het leven van een stagiair. Yay! Het leven van een stagiair gaat niet altijd over rozen. Dat weten velen maar al te goed! De goedkoopste werkpaarden in het veld laten we maar zeggen.

Als je geluk hebt hoeft jouw stagiairsleven geen hell on earth te zijn. Ik loop nu stage bij een bedrijf waar stagiairs een leuke tijd tegemoet gaan waar ze nog wat van leren ook! En dan niet leren hoe je het kopieerapparaat moet bedienen (alhoewel je dat wel moet weten).

In dit artikel geef ik je wat tips om in ieder geval een goede indruk achter te laten bij het bedrijf waar jij wilt (of moet) stage lopen.

  • Maak indruk met je CV en motivatiebrief. En neem een voorbeeld aan deze briljante actie van twee jongens; http://vimeo.com/25812909.
  • Bel of mail na wanneer je nog niks hebt gehoord in een week of anderhalf.

 

Als je op gesprek mag komen:

  • Nette kleding (met net iets extra’s waardoor je toch in de gedachte blijft hangen)
  • OP TIJD! Kom op tijd. Liefst te vroeg. Als je te laat komt. You are screwed.
  • Wees aardig tegen iedereen die je tegen komt in en rond het gebouw. Je weet nooit of het niet diegene is die het gesprek met je aflegt. Of het kan je toekomstige collega zijn!

 

Wanneer je mag beginnen:

  • Neem een notebook mee om dingen op te schrijven die je die dag gaat leren! Laat een goede indruk achter en zo kan je t altijd terug vinden zonder dat je het keer op keer moet vragen (want vaak dezelfde vraag stellen is ook weer niet goed!)
  • Vraag dus dingen. En vraag of je een keer mag zien hoe iets werkt, of je een meeting mag bijwonen en waarom je iets moet doen (waarvoor het dient).
  • Wees attent en zeg iedereen gedag (voordat je als ‘dat kapsones kind’ wordt afgescheept).

Maak het beste van je stage, maar als je het echt niet leuk vind moet je dit aangeven bij je school en bespreek wat je eraan kan doen. Ook krijg je van tevoren te horen wat je taken zijn, wanneer deze erg afwijken met wat je werkelijk doet kun je dit bij je stagebegeleider aankaarten. Je moet natuurlijk wel iets leren van je stage. Vraag daarom van tevoren altijd wat je bezigheden zullen zijn als stagiair.

Ik wens je veel succes!

By TinYee

GEEN REACTIES